szerző:
hvg.hu

Papíron a 16-74 éves korosztály internetet eddig nem használó, nagyjából kétszázezres csoportjának szólnak, a valóságban azonban gyakorlatilag bárki igénybe veheti azokat kedvezményes vezetékes és mobil internetcsomagokat, amelyeket a kormány Digitális Jólét Alapcsomag programjának keretében értékesítenek a szolgáltatók. De legalább Brüsszel nem morcizik.

Június vége óta hét nagy hazai internetszolgáltató csatlakozott a kormány eddig nem internetezőket megcélzó Digitális Jólét Programjához és kezdett értékesíteni nekik szóló, speciális alapcsomagokat. Az előírások szerint az új csomagoknak a szolgáltató kínálatában szereplő eddigi legolcsóbb, azonos technikai paraméterű konstrukcióiknál is minimum 15 százalékkal olcsóbbnak kell lenniük, míg az ügyfeleknek annak az egyetlen – formális – kitételnek kell eleget tenniük, hogy az elmúlt egy évben nem volt a nevükön semmilyen internet-előfizetés.

A programhoz pénteken csatlakozott Telekom augusztus 11-től például tényleg olcsón, 2890 forintért árulja a 30, és száz forinttal drágábban az 50 megabites vezetékes internetcsomagját, míg az 1 gigabájtos mobilinternetért mindössze 1500, a 4 gigabájtosért pedig 3200 forintot kell fizetni.

A jóárasított csomagra azonban – mint kiderült – nem csak az internetszüzességüket eddig megőrzők nevezhetnek be, hanem akár azok is, akik eddig egy másik szolgáltatónál borsosabb árat fizettek az internetezésért. A cégnek ugyanis csak saját adatbázisát van lehetősége ellenőrizni, hogy volt-e az ügyfélnek korábban internetelőfizetése, a konkurens szolgáltatókét értelemszerűen nem.

A szélesre tárt kiskapuról Deutsch Tamás, a Digitális jólét program miniszterelnöki biztosa a hvg.hu kérdésére azt mondta: a feltételek kialakításakor tisztában voltak vele, hogy azok „jó magyar virtussal” kijátszhatók, de fontosabbnak tartották az egyszerű hozzáférést, és hogy ne rettentsék el bürokratikus akadályok az érdeklődőket.

„Lehetett volna úgyis persze, hogy számos igazolást beszerezve, benyújtva és büntetőjogi felelősségét is vállalva, tíz hónnappal az igénylés után induljon a csomag, de azt gondoltuk, ennyit nem ér”

– fogalmazott Deutsch.

©

A miniszterelnöki biztos válaszából az is kiderült, hogy a megcélzott ügyfélkörnek – az eddig egyáltalán nem netezők összesen egyébként is csak kétszázezres táborának – kevesebb mint felét tántorította el a szolgáltatás magas ára a használattól, a legtöbben bevallásuk szerint azért mondtak-mondanak le róla, mert nem értenek hozzá. Nekik a program következő elemeként digitáliskompetencia-fejlesztési programokat – értsd: internettanfolyamokat – indítanak.

Az internet áfájának januári, 18-ról 5 százalékra csökkentéséről Deutsch Tamás büszkén azt mondta: a kérdésben „sikeresen megállítottuk Brüsszelt”, az év elején az Európai Bizottság ugyanis még hevesen ellenezte a forgalmi adó ilyen arányú mérséklését, azóta viszont a bizottság

„már nem morcizik”,

hanem korábbi, merev álláspontját megváltoztatva egy új, a tagállamok számára rugalmasabb forgalmi adó-irányelven dolgozik.

A sajtótájékoztató komikus mozzanata volt egyébként, hogy a Fidesz Ep-képviselőjeként is dolgozó Deutsch Tamás éppen itt tartott a Brüsszellel élcelődő magyarázatában, amikor a teremben elment az áram – és vele a hangosítás. Mikor pár percen belül ez többször is megismétlődött, a félhomályba borult helyiségben néhányan viccesen Soros György nevét suttogták, de aztán nem jött elő többet a probléma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!