szerző:
hvg.hu

Az Android része egy olyan, kevéssé ismert szolgáltatás, amely jól jöhet, ha megfertőződik egy telefon, de akkor is, ha csak beragad egy alkalmazás.

Milliószám fertőződtek meg androidos telefonok, százmillió androidos eszköz veszélyben – szinte naponta jönnek hírek ilyen és ehhez hasonló címekkel. Sajnos tudomásul kell venni, hogy nemcsak a PC-k, hanem okostelefonjaink is kiszolgáltatottak a hackereknek. A Google a Stagefright fertőzés óta még a szokottnál is jobban figyel a biztonságra, és havi biztonsági frissítései után már csak a gyártókon múlik, hogy a felhasználók is érezzék a törődést.

©

Azonban még ennél is tovább lépett is picivel a Google, ugyanis az Android 7.1-ben van egy beépített „pánik üzemmód”, ami nincsen feltétlenül aktiválva alapbeállításban. (A funkció kódszintű magyarázatát ezen az oldalon találhatja.)

A megoldás ényege, hogy ha gyors egymásutánban (maximum 300 millisecundumos időközökkel – négyszer is megnyomjuk a vissza gombot, akkor a rendszer úgy érzékeli, hogy a valószínűleg kétségbeeséséünkben tesszük. És akkor a készülék automatikusan visszatér a kezdőképernyőre.

Ez igen fontos lehet, mivel egyes rosszindulatú alkalmazások épp ezt akadályozzák meg, és a felhasználók így nem tudják elérni azt, amit akarnak. Viszont ha a pánik üzemmódnak köszönhetően visszatérhetnek a kezdőképernyőre, akár a rosszindulatú appot is törölhetik.

Ha máskor is tudni szeretne androidos tippekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!