szerző:
hvg.hu

Az Android része egy olyan, kevéssé ismert szolgáltatás, amely jól jöhet, ha megfertőződik egy telefon, de akkor is, ha csak beragad egy alkalmazás.

Milliószám fertőződtek meg androidos telefonok, százmillió androidos eszköz veszélyben – szinte naponta jönnek hírek ilyen és ehhez hasonló címekkel. Sajnos tudomásul kell venni, hogy nemcsak a PC-k, hanem okostelefonjaink is kiszolgáltatottak a hackereknek. A Google a Stagefright fertőzés óta még a szokottnál is jobban figyel a biztonságra, és havi biztonsági frissítései után már csak a gyártókon múlik, hogy a felhasználók is érezzék a törődést.

©

Azonban még ennél is tovább lépett is picivel a Google, ugyanis az Android 7.1-ben van egy beépített „pánik üzemmód”, ami nincsen feltétlenül aktiválva alapbeállításban. (A funkció kódszintű magyarázatát ezen az oldalon találhatja.)

A megoldás ényege, hogy ha gyors egymásutánban (maximum 300 millisecundumos időközökkel – négyszer is megnyomjuk a vissza gombot, akkor a rendszer úgy érzékeli, hogy a valószínűleg kétségbeeséséünkben tesszük. És akkor a készülék automatikusan visszatér a kezdőképernyőre.

Ez igen fontos lehet, mivel egyes rosszindulatú alkalmazások épp ezt akadályozzák meg, és a felhasználók így nem tudják elérni azt, amit akarnak. Viszont ha a pánik üzemmódnak köszönhetően visszatérhetnek a kezdőképernyőre, akár a rosszindulatú appot is törölhetik.

Ha máskor is tudni szeretne androidos tippekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.