szerző:
hvg.hu

Újabb részletek derültek ki arról az orosz katonai ruházatról, amelyben inkább robotokra hasonlítanak a hadsereg emberei: 59 különböző alkatrészt szerelnek rájuk, de több év, mire megoldást találnak a legnagyobb problémára.

Nemrég bemutattuk, hogy Oroszországban milyen exoszkeletonokat fejlesztettek a harcmezőkre. Úgy festenek benne a katonák, mintha a Star Wars-filmekből léptek volna elő. A cél viszont nem az ijesztgetés, hanem a hatékonyság növelése: így javítják a katonák állóképességét és terhelhetőségét.

Kívülről már láthattuk a különleges katonai ruhát – az Egyesült Államokban is ilyesmit terveznek építeni –, de egy orosz kormányzathoz köthető oldalon több részletre is fény derült az új exoszkeletonnal kapcsolatban.

A Tass információ szerint 59 alkatrésze lesz a katonai ruházatnak. Kiderült például, hogy a sisak okosszemüveges funkcióval rendelkezik, ugyanis egy golyóálló kijelzőről van szó, amely információkat vetít a sisak belsejére a katonáknak.

Az öltözetnek – idézzük Oleg Salyukovot, a ruházat tervezőjét – „egy olyan óra is a része, amely sugárzás, elektromos impulzusok és nukleáris robbanás esetén is működik”. A ruházat folyamatosan figyeli a viselője egészségi állapotát, így a parancsnokok minden problémáról azonnal értesülnek.

A exoszkeletonokat gyártó Rosztek 2022-ben jönne ki a végleges változattal. Hogy Putyinéknak miért kell ilyen sokáig várni? Mert ennyi kütyü töltése nem egyszerű feladat, jelenleg lehetetlennek tűnik. Az oroszok tehát hasonló fejlesztésre várnak, amiről nemrég írtunk, miszerint a jövőben 5-10 másodperc (!) alatt is feltölthetők a telefonok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!