szerző:
hvg.hu

Egy hete készült el, mostantól pedig élesben is működik a világ legnagyobb akkumulátora, amit fogadásból épített a Tesla Dél-Ausztráliában. A napokban már szükség is lehet rá.

A múlt héten már biztosan tudni lehetett: Elon Musk megnyerte a korábban kötött őrült fogadását. Egész pontosan arra tett ígéretet, hogy Dél-Ausztráliában 100 nap alatt építi fel és helyezi üzembe a világ legnagyobb akkumulátorát, ami segít megvédeni az ott élőket a viharok okozta áramkimaradásoktól. A rendszer 100 MW-ra kapacitású, az ABC beszámolója szerint pedig mostantól élesben is működik.

Elon Musk a francia Neoen nevű cég (amelynek szélturbináival biztosítani tudják a tartomány biztonságos áramellátását) képviselőjével, valamint az ausztrál Consolidated Power Projects nevű mérnöki cég munkatársaival közösen, helyi időn szerint péntek délelőtt megnyomták a bekapcsoló gombot a rendszeren.

©

Az időzítés nem is lehetetett volna tökéletesebb, az Ausztrál Meteorológia Hivatal szerint ugyanis a következő napokban heves esőzésekre és viharokra kell számítani a térségben, ami rendszerint az áramkimaradást okozza. Az akkumulátor eddig 59 MW energiát továbbított a lakosságnak.

Musk még szeptemberben vállalta, hogy 100 nap alatt felépíti a világ legnagyobb akkumulátorát, vagy ha kicsúszik az időből, egy fillért sem kell érte fizetniük az ausztráloknak. A fogadást megnyerte, így a rendszer kiépítéséért járó 50 millió dollárt is bezsebelhette. A Tesla pakkja mintegy 30 ezer otthont tud ellátni elektromos árammal Dél-Ausztráliában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!