szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Göteborg városvezetése két évvel ezelőtt hatórásra csökkentette egy öregek otthona dolgozóinak munkanapjait. A kísérletnek számos pozitív eredménye lett, azonban az is bebizonyosodott, hogy az új rendszer gazdaságilag nem kifizetődő.

Göteborg városában két évvel ezelőtt kezdtek kísérletezni azzal, hogy milyen hatással járna a 8 órás munkanap 6 órásra csökkentése, a fizetések csökkentése nélkül. A 68 nővérrel működő Svartedalen öregek otthonában biztatóak is voltak az előzetes eredmények: a dolgozók egészségesebbnek érezték magukat, emiatt látványosan csökkent a kivett betegszabadságok száma, és a szolgáltatás színvonala is növekedett. Azonban ahhoz, hogy a munka továbbra is fennakadás nélkül menjen – pláne jobb minőségben – plusz 17 alkalmazottat kellett felvenni, ami 12 millió koronával (380 millió forint) megdobta a költségvetést – írja a Bloomberg.

Ezért aztán nem tervezik, hogy más intézményekre is kiterjesztik a hatórás munkanapot, sőt, az sem biztos, hogy a Svartedalen megtartják, ugyanis a megnövekedett költségeket csak állami támogatással tudnák fedezni.

Lesz-e divat abból, hogy kevesebbet dolgozunk? Vannak jó tapasztalatok

Egy mexikói milliárdos kipróbálja, hogy a rövidebb munkaidővel járó kevesebb stressz növeli-e a hatékonyságot. A svédországi Göteborgban is hasonló kísérletbe kezdtek. Ha mindenki csak heti három napot dolgozna, akkor másoknak is jutna állás, a több pihenéssel javulna az emberek életminősége, és a munkával töltött idő hatékonysága is magasabb lenne.