szerző:
hvg.hu

Első fokon egy év börtönre ítélték Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt a baloldali demokraták és az Unipol bank elnöke közötti lehallgatott beszélgetés ügyében.

Az úgynevezett Bnl-Unipol ügyben Silvio Berlusconit és testvérét, Paolót nyomozati titok megsértésével és orgazdasággal vádolták. Az ügyész 3 év három hónapot kért Paolo Berlusconira, 1 évet Silvio Berlusconira. A volt kormányfő első fokon egy évet kapott, testvére két év és három hónapot. A volt miniszterelnököt ugyanakkor felmentették az orgazdaság vádja alól.

Berlusconi ügyvédei "meglepetésnek" találták az elsőfokú ítéletet, mely a "Berlusconival szembeni bizonyítékok nélkül született".

Az ügy a Berlusconi család birtokolta Il Giornale napilap címoldalán 2005-ben megjelent cikkre vonatkozik. Az újság közölte egy politikusnak és egy bankárnak az ügyészség által lehallgatott és vizsgálati titoknak számító telefonbeszélgetésének szövegét.

©

A beszélgetés Piero Fassino, az egykori Baloldali Demokraták (DS) főtitkára és Giovanni Consorte az Unipol bank elnöke között zajlott a Banca Nazionale del Lavoro (Bnl) felvásárlásáról. A háttérben húzódó bennfentes kereskedelem (insider trading) gyanúja miatt hallgatta le őket az ügyészség. A felvételt a lehallgatást végző cég juttatta el Berlusconiéknak – vagyoni ellenszolgáltatásért. A politikusnak 80 ezer eurós kártérítés jár a bíróság döntése szerint.

A balközép nyilvánosságra hozott bankbotránya a 2006-os parlamenti választások eredményét is befolyásolta: a győztesként induló DS csak huszonötezer szavazat előnnyel nyert, majd a Prodi-kormány másfél év múlva megbukott. "Én vagyok az egyetlen olasz állampolgár, akit nyomozati titok közlése miatt ítélnek el, miközben az én lehallgatott telefonbeszélgetéseim minden újságban olvashatók" – hangoztatta Berlusconi. Hozzátette, jelen lesz a csütörtöki zárótárgyaláson, melyen fel is akar szólalni.

Két másik ügyben is bíróság elé kell állnia Berlusconinak. Március 18-án a 2011-ben kezdődött Ruby-per érkezik végéhez, melyben a 77 éves Berlusconit kiskorú prostitúcióra való kényszerítésével és hivatali hatalommal való megvesztegetéssel vádolnak. Berlusconi tavaly októberben önként nyilatkozott a bíróságon hangoztatva, hogy soha nem volt szexuális kapcsolata "Szívtipró Rubyval" az ifjú marokkói szépséggel. Március 23-án a Mediaset-perben születik másodfokú ítélet. Be nem fizetett televíziós közvetítési jogdíjak miatti adócsalás címén az ügyész tavaly októberben, első fokon négy év börtönt kért Berlusconira a közügyektől való ötéves eltiltással.

A Berlusconi ellen 1990 óta indult több mint húsz perből nyolcban ítélték el, de a büntetés végrehajtása vagy elévült vagy amnesztia miatt érvényét veszítette. Másik kilenc perben felmentették.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!