szerző:
MTI/hvg.hu

Az orosz elnök állítja: olyan "kiegészítő adatokhoz" jutottak, amelyek alátámasztják feltételezésüket, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre. Erdogan azt üzenete, lemond, ha Putyin vádjait rájuk tudják bizonyítani.

Oroszország joggal feltételezheti, hogy a múlt héten azért lőtték le az Szu-24-es orosz harci gépet, mert így akarták biztosítani az Iszlám Állam illegális olajszállítmányainak a zavartalanságát - vélekedett Vlagyimir Putyin hétfőn Párizsban tartott sajtóértekezletén.

Az orosz elnök azt állította: Moszkva olyan "kiegészítő adatokhoz" jutott, amelyek alátámasztják feltételezésüket, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre. "Ezért minden okunk megvan azt feltételezni: a gépünk lelövésére vonatkozó döntés mögött az a szándék húzódott, hogy védelmezzék ezeket a török terület felé tartó olajszállítási útvonalakat" - állapította meg Putyin.

Putyin már a Szu-24-es lelövése után közvetlenül kifejtette: szerinte hátba szúrták őket, az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre. Az orosz elnök hozzátette azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek "a terroristák kezén lévő területekről" irányultak Törökországba.

Putyin úrtól azt kérdem: Ön megmarad tisztségében?

Az EFE hírügynökség párizsi keltezésű hírében a török elnök reagálását idézte. Eszerint Recep Tayyip Erdogan - szintén Párizsban tartott - sajtóértekezletén állítólag azt ígérte: lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja a Putyin által hangoztatott vádakat az orosz gép lelövésének "hátsó szándékait" illetően. Ugyanakkor élesen bírálta az orosz elnököt. "Nem erkölcsös dolog azzal vádolni Törökországot, hogy olajat vásárol az Iszlám Államtól. Ha vannak erről dokumentumok, akkor azokat tessék bemutatni, hogy láthassuk. Ha ezeket bemutatják, én nem maradok a helyemen. De Putyin úrtól azt kérdem: Ön megmarad tisztségében?" - idézte Erdogant a spanyol hírügynökség.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!