szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy orosz SZU-24-es vadászgépet lőtt le kedden a török légierő a szír-török határnál. A repülő egy latakiabeli falu közelében zuhant le, a pilóták katapultálhattak, egyiküket elfogták. A másik pilótát még keresik, de helyi lázadók azt állítják, hogy megölték. Az első hírek szerint a gépet a török légierő F-16-osai lőtték ki, mert megsértette a légteret. Két gép is megsérthette a légteret török tisztviselők szerint. Először fordul elő, hogy egy NATO-tagállam orosz gépre tüzel a szíriai konfliktusban. A NATO rendkívüli ülést hívott össze a hírre. Putyin kemény hangú tévébeszédben ostorozta a törököket.

Vadászrepülő zuhant le kedd reggel a szír-török határon – adta hírül a török média, a TASZSZ orosz hírügynökség és a Xinhua kínai hírügynökség. Az első hírek még bizonytalanok voltak abban, hogy milyen felségjelű gép volt a kilőtt SZU-24-es (mivel ilyen gépük a szíreknek és az oroszoknak is van), délelőtt az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy orosz gépről van szó.

Bár a pilóták hivatalos források szerint katapultáltak, a Twitteren egy állítólagos halott orosz pilótáról szóló képek kezdtek terjedni. Sőt szíriai lázadók egy felvételt is eljuttattak a Reutershez, amelyen állításuk szerint a halott pilóta látható. A német Focus Online szerint a lázadók azt állítják, ők ölték meg az orosz pilótát.

Tíz figyelmeztetés után lőttek?

A törökök azt állítják, hogy az orosz gép megsértette a légterüket, és F-16-os vadászgépeik öt perc alatt tíz figyelmeztetést küldtek a harci gépnek, mielőtt kilőtték. Török tisztviselők szerint két orosz gép is megsérthetette a légteret, a légierő csak az egyiket lőtte le. Hozzátették: nem Oroszország ellen irányult az akció, hanem a légtér védelmére.

Az incidens egybeesik Ahmet Davutoglu bejelentésével az új török kormánytagokról.

Ez az első alkalom, hogy a szíriai konfliktusban tűzharc alakult ki egy NATO-tagállam és Oroszország között - mutat rá a Guardian. Török kérésre a NATO úgy döntött, hogy még kedden rendkívüli ülést hív össze a légi incidens ügyében.

Putyin: Hátba szúrtak minket

Az orosz elnök tévébeszédben reagált az incidensre: szerinte a harci gép lelövésével hátba szúrták őket a "terroristák cinkosai". A Szu-24-es lelövésének súlyos következményei lesznek - közölte, Törökországot pedig azzal vádolta, hogy a NATO-t az Iszlám Állam szolgálatába állítja. Putyin beszédének további részleteit itt olvashatja.

A török hadsereg egy térképet is közzétett a SZU-24-es általa rögzített útvonaláról, hogy ezzel bizonyítsa a légtérsértést. A szürke rész a tenger, a világoskék vonaltól északra Törökország, délre Szíria található. A piros vonal mutatja az orosz harci gép útját.

A török hadsereg vezérkara szerint a SZU-24-es Kizildag szíriai hegyvidéki területen -  a török határtól 11,5 kilométerre -  csapódott földbe. A gép a Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, és mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe, öt kilométert tett meg Törökország területén. Ebben térségben a határvonal keskeny öbölszerű nyúlványt képez.

Az oroszok szerint azonban a gép nem sértett légteret, mert Szíria fölött repült 6 ezer méteres magasságban, és ezt a földi radarok is rögzítették. Ráadásul az oroszok szerint feltehetően a földről lőtték le a gépüket. Az orosz védelmi minisztérium szerint az incidens további vizsgálatokat igényel.

A gép a Latakia tartománybeli Yamadi falunál zuhant le. Szemtanúk két pilótát láttak a föld felé ejtőernyőzni. Egy fotó is készült az egyik ejtőernyősről. A török híradások szerint a pilóták egyikét elfogták a szíriai türkmén kisebbség környékbeli harcosai, a gép személyzetének másik tagját még orosz katonai helikopterekkel keresik.

Latakiában a szíriai kormányerők és a fegyveres lázadók rendszeresen összecsapnak, a területet orosz és szír harci gépek is bombázzák.

A két, ejtőernyővel ereszkedő pilóta
©

Október elején Ankara kétszer is bekérette az orosz nagykövetet, miután orosz harci gépek a szír határnál többször is megsértették a török légteret. A gépeket török F-16-osok kísérték ki. Akkor a törökök felszólították az oroszokat arra, hogy óvakodjanak a határsértések megismétlődésétől, máskülönben felelősek lesznek bármilyen, nem kívánt incidensért. Október 16-án pedig egy orosz gyártmányú, bár vitatott hovatartozású drónt lőtt le a török légierő, akkor megígérték a törökök, hogy ha legközelebb repülőgép jön át, azt is le fogják lőni.

Oroszország szeptember végén indított légi hadjáratot a Bassár el-Aszad szír elnök ellen harcoló erők, köztük az Iszlám Állam ellen.

A SZU-24-es, azaz a Fencer

A SZU-24 - NATO kódnevén Fencer - szovjet-orosz kétszemélyes, változtatható nyilazású szárnyú, légi utántöltésű, nagy teljesítményű fedélzeti számítógéppel felszerelt vadászbombázó. Földközeli szárazföldi és tengeri célpontok elleni nappali és éjszakai rakéta- és bombatámadások végrehajtására tervezték. Ebbe a géptípusba építették be először a Puma navigációs rendszert.

A gép fegyverzetéhez bombák, irányítható és nem irányítható rakéták, illetve különböző kaliberű ágyúk tartoznak.

©

A Pavel Szuhojról elnevezett repülőgépgyárban és tervezőirodában tervezték az 1960-as években, 1975-ben állították hadrendbe. Sorozatgyártását 1971-ben kezdték meg Komszomolszk-na-Amure repülőgépgyárában és a novoszibirszki Cskalov üzemben, majd a novoszibirszki gyárban 1983-ban áttértek a gép továbbfejlesztett változatának, a Szu24M-nek a gyártására, amelynek a sorozatgyártása 1993-ig folytatódott, amikor áttértek egy újabb korszerűsített változat, a SZU-24MK gyártására.

Az 1988-1992-es években SZU24MK típusú gépeket Algéria, Líbia, Irán, Irak és Szíria is vásárolt Oroszországtól.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
George Clooney: A rasszizmus Amerika legnagyobb járványa

George Clooney: A rasszizmus Amerika legnagyobb járványa

Esős, szeles napunk lesz

Esős, szeles napunk lesz

Több vállalkozás bértámogatását is elutasították egy kérelemben nem szereplő feltétel miatt

Több vállalkozás bértámogatását is elutasították egy kérelemben nem szereplő feltétel miatt