szerző:
hvg.hu

Egy kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Unió lezárná a balkáni menekültútvonalat, de sajtóinformációk szerint hétfőn ezt a lehetőséget Németország határozottan elutasította. A hírek szerint a törökök még több pénzt kérnek a korábban nekik beígért 3 milliárd eurón felül a menekültek kezelésére.

A rendkívüli EU-csúcs határozati javaslatának egyik korábban kiszivárgott részlete szerint az Európai Unió arra készült, hogy lezárják a balkáni útvonalat a migránsok elől, ezt viszont a dokumentum tanúsága szerint egyedüli országként Németország nem támogatja. Egy német kormányzati forrás azt mondta a BBC-nek, hogy nincs értelme kijelenteni, hogy a balkáni útvonal zárva van, ameddig naponta 300-500 ember érkezik Németországba ezen az útvonalon keresztül.

A német kormány helyettes szóvivője úgy nyilatkozott, hogy csak találgatás az, hogy az útvonal lezárása szerepelne a dokumentumban. A Politico egyik forrása szerint napok óta köröztették a szövegváltozatot és a németek nem emeltek ellene kifogást, de ha most enyhítenének a megfogalmazáson, azt újabb ösztönzésnek éreznék a menekültek.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, minden országnak – beleértve Görögországot – meg kell értenie, hogy az útvonalat nem lehet lezárni. Merkel szerint az az EU-csúcs legfontosabb célja, hogy Törökországgal karöltve olyan tartós megoldást találjanak, ami megállítja az illegális bevándorlást és rendezi a menekültek helyzetét.

©

Az előzetes várakozások szerint a tanácskozáson az EU arra kéri majd Törökországot, hogy fogadjon vissza több ezer olyan migránst, akik nem kaptak menekültstátuszt, cserébe az unió megvitatja annak lehetőségét, hogy befogadjon olyan menekülteket, akik jelenleg Törökországban tartózkodnak.

Az akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalna arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat, cserébe az Európai Unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot az országban lévő menekültek ellátásában, és ígéretet tett továbbá a vízumliberalizációs tárgyalásoknak, valamint a tagjelölt Törökország integrációjának a felgyorsítására. Igen ám, de hétfőn egy uniós diplomata azt mondta, hogy Ankara többet kér a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért 3 milliárd eurónál.

A hírek szerint Ankara azonban csak akkor fogja elfogadni a már EU-s földön lévő szír menekültek visszavételét, ha megszületik az EU-s áttelepítési döntés.

Ezt a megállapodást hátráltatja Orbán-kormány, amelyik határozottan elutasítja az áttelepítés ötletét, hasonlóan  a menekültek kvóta szerinti elosztásához. Ennek megfelelően Orbán az EU-csúcson azt mondta, hogy "helyre kell állítani a törvényességet, a schengeni megállapodás szó szerinti alkalmazása szükséges", hogy senki ne léphessen be engedély és regisztráció nélkül Európába.

Orbán szerint "szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen". Mint mondta, "nincs esély arra, hogy a magyar kormány bármilyen engedményt is tegyen".

Hozzátette, a kormány az "Európába történő behozatalt" is elhibázottnak tartja: "Ugyanis ha Görögországból vagy Törökországból közvetlenül hozunk át migránsokat, az felhívás keringőre, olaj a tűzre, csak még többen fognak jönni" – magyarázta a magyar miniszterelnök.

Egyes értékelések szerint Orbán puhítására járt pénteken Budapesten Horst Seehofer bajor miniszterelnök, aki eddig éppen hogy megértő volt Orbán politikájával szemben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!