szerző:
hvg.hu

"Az új magyar törvény alapján őrizetben tarthatják és visszatoloncolhatják a menedékkérőket Szerbiába. Láttunk már ilyen visszatoloncolásokat, így néznek ki."

Miután a magyar Belügyminisztérium tagadta, illetve sorosozással válaszolt arra, hogy a magyar rendőrök menedékkérőket vernek a határon, az Orvosok Határok Nélkül képeket tett közzé a megvert migránsokról.

A szervezet keddi tweetjeivel arra reagált, hogy a magyar parlament elfogadta az úgynevezett jogi határzár szigorítását, amely egyebek mellett arra kötelezi a menedékkérőket, hogy az országhatárnál felállított, őrzött és zárt konténertáborokban várják ki ügyük alakulását – ez vonatkozik a gyerekekre is. A magyar törvénymódosítást élesen elítélte az ENSZ, az Európai Bizottság cseh igazságügyi biztosa pedig az EU-pénzek felfüggesztését helyzete kilátásba Magyarországnak.

Az orvosszervezet az alábbi képekhez a következő kommentárt fűzte a Twitteren: "Az új magyar törvény alapján őrizetben tarthatják és visszatoloncolhatják a menedékkérőket Szerbiába. Láttunk már ilyen visszatoloncolásokat, így néznek ki:" Egy másik posztban arról írtak, hogy a magyar döntés nem fogja feltartóztatni a migránsokat, csak arra ösztönzi őket, hogy még eltökéltebben kerüljék a találkozást a hatóságokkal.

Ugyanez a szervezet riadóztatott elsőként, hogy a magyar határról visszatérő – azaz Magyarországról visszazsuppolt – menekültek állítják, megverik őket magyar egyenruhások, ökölcsapások és gumibotozás nyomait viselik magukon. Míg korábban 2-3 ilyen áldozatot ápoltak a belgrádi kórházban, most egy nap alatt húsz ilyen embert vittek be – közölték.

A Belügyminisztérium erre úgy reagált, hogy az Orvosok Határok Nélkül "támogatói háttere közismerten Soros Györgyhöz kötődik". (A szervezetet egyébként 1971-ben alapították és túlnyomórészt magánadományokból működik.)