A sok halhús káros a magzatra
Azok a terhes nők, akik hetente több mint három alkalommal fogyasztanak halat, veszélynek teszik ki magzatukat a vérükben felgyülemlett túl sok higany miatt - mutatták ki tajvani kutatók.
A vizsgált nők vérében literenként 9,1 mikrogramm higanyt találtak, és literenként 10 mikrogammot a köldökzsinórvérben. Ezek a mennyiségek jóval meghaladják a megengedhető szintet: az amerikai országos kutatótanács (NRC) ajánlott értéke 5,8 mikrogramm literenként. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság (FDA) azt tanácsolja a várandós nőknek, hogy kerüljék a magas higanytartalmú halfajták fogyasztását, ilyen például a cápa, a kardhal vagy a királymakréla. Ezek helyett ajánlatos alacsony higanytartalmú halakat és rákfélélet fogyasztani, például a tilápiát és a garnélát.