Agrárszomj
Fel kellene tüntetni az élelmiszereken, hogy előállításukhoz mennyi vízre volt szükség - javasolta a múlt heti...
Fel kellene tüntetni az élelmiszereken, hogy előállításukhoz mennyi vízre volt szükség - javasolta a múlt heti nemzetközi vízügyi konferencián Anders Berntell, a vendéglátó Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézet (SIWI) vezetője. Berntell szerint úgy lehetne hatékonyan küzdeni a pazarló mezőgazdasági vízfelhasználás ellen, ha tudatosodna az emberekben, hogy egykalóriányi élelem elkészítéséhez átlagosan egy liter víz szükséges. Egy kiló hús előállításához az állattenyésztés és az élelmiszeripar 10 ezer liter vizet használ fel, egy kiló gabonáéhoz pedig 500-4000 litert. A hús- és tejtermékek készítése sokkal vízigényesebb, mint a gabonáké, Olaszországban például egy ember napi élelmiszer-szükségletének kielégítése 3300 liter vizet igényel, aminek a felét a sonka- és sajt-, a harmadát pedig a tészta- és kenyérkészítésnél használják fel. Ausztráliában sokan amiatt háborognak, hogy a vízszegény ország egyik fő exportcikke a hús, amelynek javát vízben gazdagabb országokba szállítják. A svéd tudós szerint egyébként Izrael és Jordánia azon országok közé tartozik, amelyek megtanulták a hatékonyabb vízfelhasználást. Öntözéshez a csepegtető módszert használják, és főként kevésbé vízigényes növényeket - citrusféléket, olajbogyót, fügét és avokádót - termesztenek és exportálnak.