Emberi génekkel dúsított rizsből készülhet mesterséges anyatej
Emberi géneket ültet a rizsbe egy amerikai biotechnológiai cég. A rizsszemek az anyatej alkotóelemeit tartalmazzák. Amennyiben az eljárás sikeres lesz, a bébi tápszerek legnagyobb szépséghibája szűnhet meg, hiszen eddig ezeknek a készételeknek semmi közük nem volt az anyatejhez, - írja a Nature című tudományos lap online kiadása.
A Nature szerint a tudomány most áttöréshez érkezett, mert a genetikusok képesek voltak a lactoferrin, a lysozym, és az értékes vérplazma fehérje, az albumin génjeit beültetni a rizsbe. Ez a három fehérje a természetben csak az anyatejben fordul elő. Az orvosok az állati fehérjékből már régóta ismerik a lysozym-ot, amely a tojásfehérjében fordul elő, a lactoferrin pedig a tehéntejben található. Ugyanakkor az állati termékek nem érik el az emberi enzimek minőségét, és allergiát válthatnak ki.
A tudósok a rizsben akarják megtermelni a proteineket, ami tiszta és olcsó módszer a nagy mennyiségek előállításához. Az anyatejfehérjéket a rizs aratása után kémiai módszerekkel oldják ki, hogy gyermektápszerekhez keverjék őket. Ezzel például az anémiát, a vészes vérszegénységet lehet leküzdeni, ami az egészségügyi világszervezet szerint a gyermekeknél az egyik leggyakoribb halálozási ok. A lap szerint az emberi DNS felfedezésével vetekszik az ötlet, amely a gabonaföldeket használná gyógyszergyárként.
A genetikusok már korábban is használtak paradicsomot, burgonyát, vagy dohányt antibiotikumok, illetve koncentrált vitaminok előállítására, de ezeket gyakorlatilag laboratóriumi mennyiségben termelték a különféle anyagokat. Az anyatej projekt az eddigi legnagyobb, úgynevezett "pharming" kísérlet. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 100 hektárnyi területet bocsátott a Ventria cég rendelkezésére, hogy anyatej növényt ültessen, - írja a tudományos lap online kiadása.