Finn miniszterelnök: Senki nem támadja Orbánt, csak az országért aggódunk

Tóth Richárd

5 perc

2019.10.01. 05:00

2019.10.01. 12:03

Finnország tölti be az EU soros elnökségét, Antti Rinne szociáldemokrata miniszterelnök pedig Magyarországra érkezett hétfőn, ahol megbeszélései mellett interjút adott a hvg.hu-nak. Rinne és a finn elnökség egyik legfontosabb célkitűzése, hogy jogállami kritériumokhoz kössék az EU-s pénzeket, ugyanis szerinte az a legfontosabb, hogy megőrizzék az unió közös értékeit. „Ha valamelyik tagállamban sorozatosan megsértenék a közösség alapértékekeit, akkor mód nyílna arra, hogy megvágják az uniós támogatásokat” – mondta az interjúban.

hvg.hu: Rosszabb lenne a helyzet Magyarországon, ha jogállami kritériumokhoz kötnék az uniós forrásokat?

Antti Rinne: A legfontosabb feladatunk, hogy megőrizzük az Európai Unió egységét, azokat az alapokat, amire ez a közösség épült. Ehhez pedig az kell, hogy mindenki tartsa magát a jogállami kritériumokhoz. Sorolhatnám hosszan, mik ezek – a szólásszabadság, a sajtószabadság, a joguralom –, közös érdekünk, hogy tartsuk magunkat ezekhez a demokratikus értékekhez. Ugyanis csak akkor tudunk erősek maradni, akkor tudunk fejlődni, ha senki nem tér le erről a demokratikus útról.

hvg.hu: Hogyan kell elképzelni a gyakorlatban, hogy az uniós forrásokat a demokratikus értékek tiszteletben tartásához kötik?

A. R.: Létezik erre egy bizottsági javaslat az EU-ban, évenkénti kétszeri felülvizsgálatot jelente az uniós források felhasználásában, valamint a demokratikus értékek tiszteletben tartásában. Nyomon követnénk, hogyan áll a tagállamokban a jogállamiság helyzete.