Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

HVG360

10 perc

2019.10.16. 14:00

Kizárták, leváltották, lemondott, maradt, ment és maradt is. A rendszerváltás óta mindegyik variáció előfordult, amikor politikusok bármilyen botrányba keveredtek, ebből a szempontból a Borkai-ügy sem példátlan. A skandalumok kiváltó oka is sokféle volt, a lista a bűncselekménytől az összeférhetetlenségen át a parlamenti szavazásig terjed. Összeállításunk messze a teljesség igénye nélkül készült.

Gombnyomás

1991. decemberében az önkormányzatoknak nyújtandó céltámogatásokról szavaztak a parlamentben, amikor Szokolay Zoltán MDF-es képviselőt, a Közakarat Egyesület kezdeményezőjét – s mint később kiderült, volt állampárti ügynököt – rajtakapták, amint képviselőtársa helyett szavaz. Ebből akkora botrány lett, hogy Szokolay lemondott a képviselőségről. Pályafutását a Belügyminisztériumban folytatta.

Alkotmánysértés

1996 májusában-júniusában az ellenzék Keleti György az MSZP-s honvédelmi miniszter lemondását követelte, miután kiderült, hogy MiG 29-esek úgy mentek lengyelországi, illetve ausztriai gyakorlatra, hogy arról nem tudott a parlament, márpedig az alkotmány az ilyen akciókat országgyűlési jóváhagyáshoz kötötte. Keleti György felajánlotta lemondását, de Horn Gyula miniszterelnök azt nem fogadta el. Horn elismerte, hogy alkotmánysértés történt, de a vizsgálat, amelyet megrendelt, felmentette a minisztert a felelősség alól, mondván, a repülések a tudta nélkül történtek. Érdemes mindezt Horn Gyula tollából olvasni, íme a sztori az Azok a 90-es évek… című könyvéből: