A HVG ügyvédje válaszol: Hiába ürítik ki az irattárakat a távozó polgármesterek?

Nehéz-Posony Márton

2 perc

2019.10.29. 10:00

Üresen maradt irattartók, éj leple alatt pakolt rejtélyes dobozok, eltűnő winchesterek. Nem mindenhol ment gördülékenyen a polgármesteri átadás-átvétel, de hogy ilyenkor a kétes ügyek nyomait el lehet-e tüntetni, az Nehéz-Posony Márton szerint erősen kétséges. Recept újdonsült polgármestereknek, hogyan göngyölítsék fel a kérdéses eseteket.

Igazi lángelme lehetett, akinek az önkormányzati választások eredményeinek ismeretében az az ötlete támadt, ideje eltüntetni bizonyos okiratokat egyes polgármesteri hivatalokból, sőt kiüríteni komplett irattárakat. Most aztán senki nem akad a nyomára olyan ügyleteknek, amelyek adott esetben a versenyeztetés szabályainak megsértésével jöttek létre, és sokszoros ár fizetésére kényszerítették az önkormányzatot a piaci árhoz képest. De a ravasz ismeretlen akciója folytán nincs többé bizonyíték a színlelt szerződésekre sem: amikor például valós szolgáltatás nélkül fizet az önkormányzat zsíros tanácsadói díjakat politikai csókosoknak. Nem marad tehát nyoma az adófizetők megkárosításának.

De nem biztos, hogy igaza van. Sőt az a valószínűbb, hogy súlyosan téved, mégpedig nagyon egyszerű okból. Ahogy a Nixon-botrányt feltáró Woodward-Bernstein párosnak súgó titkos informátor mondta:

kövesd a pénzt!