A legjobb karácsonyi aprósütik (Receptek még időben tálalva)
Az ünnepi asztalon a bejgli mellett ott a helye a hagyományos karácsonyi aprósüteményeknek is. S még nem késtünk le semmiről, ráadásul idő- és energiatakarékosan egyedivé és kicsit izgalmasabbá is tehetjük őket.
A hókifli az egyik legkedveltebb karácsonyi aprósütemény. A szerencsés ráérősek már adventkor elkészítik, hiszen légmentes dobozban tárolva napokig eláll. Az elősütésnek egyetlen komoly rizikója, hogy elfogy, mire beköszönt a karácsony… Na, ha ezen a hétvégén nekiállunk, ez a veszély talán már nem fenyeget.
A hókifli lehet töltött és töltelék nélküli. Ez utóbbi magában is finom, kevésbé időigényes, egyszerűbb elkészíteni. Ha már nekiállunk, érdemes nagyobb adagot sütni, és akkor jöhet a vendégjárás. Az alapreceptet többféleképpen variálhatjuk.
HÓKIFLI
(alaprecept, kb. 45-50 db lesz belőle)
A tésztához:
400 g finomliszt
100 g porcukor
300 g hideg vaj
150 g őrölt dió
1 csipet só
1 db nagyméretű tojás fehérjéje
1 evőkanál rum (elhagyható)
A tetejére:
80 g porcukor
fél rúd vanília
A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és átszitáljuk. Hozzászórjuk az őrölt diót, a csipet sót és összekeverjük. A vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a szárazanyagokhoz, és kézzel összemorzsoljuk. A tojásfehérjét villával könnyedén felverjük (a rummal együtt, ha teszünk bele), de nem kell habbá verni, és ezt is a masszához adjuk. Egynemű tésztát gyúrunk belőle. Az elkészült masszát folpackba csavarjuk, egy kicsit lapítunk rajta, ha vékonyabb, gyorsabban lehűl. 1-2 órára a hűtőbe tesszük (ha csak napokkal később szeretnénk elkészíteni, akkor mehet a mélyhűtőbe).
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral.
A tésztából leveszünk maréknyi darabokat, félujjnyi vastagra sodorjuk, és kb. 6 cm hosszú darabokat vágunk belőlük. Kifli alakúra hajlítva tesszük a sütőlapra. Ha nagyon precízek szeretnék lenni, akkor mérjünk ki inkább 20 g-os gombócokat, sodorjuk meg és hajlítsuk kifli alakúra, és így rakjuk a sütőlapra. Süssük 13-15 percig, de tovább semmiképp sem, mert nagyon kiszáradnak. Vegyük ki, és hagyjuk a lapon kihűlni, csak azután szedjük ki, különben összetörhetnek. Amíg sülnek a kiflik, egy fél rúd vanília magját kaparjuk ki, és keverjük össze a porcukorral. Még akkor hintsük meg vele a kifliket, amikor langyosak, így szép fehérek maradnak.
Variációk
- Dió helyett használhatunk bármilyen őrölt olajos magvat: mandulát, mogyorót, pekándiót, pisztáciát, de akár tökmagot is. Ha mozsárban törjük meg a magvakat, akkor marad benne egy-két nagyobb, ropogós darab, ami izgalmasabbá teheti a kifli textúráját. Adhatunk az olajos mag kb. 20%-a helyett finomra zúzott kakaóbabtöretet is.
- A liszt egy részét is lecserélhetjük, amitől más színt, ízt és állagot is kaphat a hagyományosan megszokott hókifli (vagy isler): adhatunk 20-30%-ban kakaóport, őrölt mákot vagy matchaport. Gluténmentes változatban a teljes lisztmennyiség lecserélhető mandulalisztre.
- Szinte biztos, hogyha még megvan nagyanyánk megsárgult receptfüzete, ott a recept legalább fele részben vaj helyett disznózsírt javasol. Próbáljuk ki bátran, csak még omlósabb lesz tőle a tészta.
- Az ízesítéssel bátran kísérletezzünk: a fahéj, a kardamom, a mézeskalács fűszer, az őrölt kávé, a rózsabors, a tonkabab, a szerecsendió, a kezeletlen citrushéjak mind izgalmasabbá tehetik a megszokott ízeket – ezeket akár a szórásra szórt porcukorba is keverhetjük.
- A kandírozott citrusok és a gyömbér is egészen apróra vágva igazi téli ízeket kölcsönözhetnek. Ha kandírozott gyümölcsöt használunk, akkor az őrölt 1/3-át helyettesítsük vele.
- A kis kifliknek két vége van, ami szintén lehetőséget ad arra, hogy további új ízekkel, díszítésékkel kísérletezzünk. A hókiflit ne szórjuk meg porcukorral, hanem olvasszunk fel étcsokit, és mártsuk bele a kiflik végeit. Ezt még megszórhatjuk kókuszreszelékkel, vagy nagyon apróra tört liofilizált gyümölccsel is. Ha sötétebb színű az ízesítéstől a hókiflink, használjunk fehér csokit, de a mostanában oly felkapott rózsaszínű ruby csoki is új színt hozhat a palettára.
ZSERBÓ kigolyózva
Egy másik nagy klasszikus a karácsonyi asztalon a zserbó. Sokak kedvence, de nagyon időigényes az elkészítése. A zserbógolyó viszont sütés nélkül(!) egyesíti azokat az ízeket, amelyekért az igazi zserbót szeretjük. Gyorsan elkészíthető, és még gasztroajándéknak is remek.
Hozzávalók:
(kb. 20 darab lesz belőle)
25 dkg dió
5 dkg aszalt sárgabarack, nagyon apróra vágva
6 dkg babapiskóta
4 evőkanál (lehetőleg házi) baracklekvár
1 evőkanál méz
1,5 evőkanál holland kakaó
6 dkg porcukor (ízlés szerint édesíthető)
1 evőkanál rum
A bevonathoz:
20 dkg étcsokoládé
1,5 evőkanál étolaj
A babapiskótát ledaráljuk és egy keverőtálba öntjük.
A diót egy serpenyőben megpirítjuk, durvára törjük és a piskótaalaphoz forgatjuk. Hozzá adjuk a porcukrot, az aszalt sárgabarackot, a lekvárt, a mézet, a kakaót és a rumot. Jól összegyúrjuk. Ha nagyon tömörnek tűnne a massza, akkor még kevés sárgabaracklekvárral lazítjuk.
A masszából vizes kézzel kisebb golyókat formázunk. A bevonathoz vízgőz felett megolvasztjuk a kockára darabolt étcsokoládét, amit simára keverünk az olajjal, majd hurkapálcikára tűzve egyesével belemártogatjuk a golyókat. Szilikonos sütőlapra/papírra, vagy rácsra rendezve hagyjuk megkötni. A golyókat forgathatjuk durvára tört dióba és/vagy díszíthetjük apróra vágott aszalt sárgabarackkal.
(Teljes cikk – HVG Gasztro&Utazás téli különkiadvány )
Bónusz: Ha a tökéletes bejglit is szeretnénk megsütni, akkor van tuti alapreceptünk: itt.