szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Pontosabban titkai. Mert nem elég egy fortély, hogy ne essen szét, repedjen meg, száradjon ki.

Karácsony 2018
Belevágtunk ismét, karácsonyra készülünk. Nem is nagyon tehetünk mást, hiszen közeledik, érkezik, mi pedig várjuk. Még akkor is, ha tudjuk, mennyit rohangálunk majd előtte, hányszor szeretnénk túl lenni rajta. De közben szeretjük, és ez a lényeg. A magunk részéről úgy döntöttünk, elkísérjük olvasóinkat vásárolni, ott leszünk, ha főz, ajándékot csomagol, beleszólunk, tippeket adunk. Fogadjanak el útitársnak!
Friss cikkek a témában

Ha nekibátorkodunk, hogy vásárlás helyett magunk süssük meg a betevő karácsonyi bejglinket, akkor nem árt, ha tudjuk:

 - A leggyakoribb probléma, hogy megreped a szépen kigondolt, formázott bejglink. Ennek egyik legfőbb oka lehet, hogy a hozzávalók közül a zsiradék a tészta készítésekor túlzottan megolvadt. Dolgozzunk minél gyorsabban, és érdemes minden hozzávalót készítés előtt előhűteni.

– Nagyon fontos a töltelék állaga is. Ha túl nedves, akkor a tészta szétázik, ha túl szilárd, akkor pedig a töltelék szárazsága fogja a tésztát megrepeszteni. A tészta és a töltelék állagának, ruganyosságának hasonlónak kell lennie. Ha nagyon sok cukrot vagy zsiradékot tartalmaz a töltelék, akkor az sütés közben megolvad, és szintén vizessé teszi a tésztát.

– Lényeges, hogy a sütés közben a gőznek legyen helye eltávozni, mert ez a másik leggyakoribb ok, ami a tészta repedéséhez vezet. Ha már feltekertük és tojással megkentük a bejglit, akkor lehetőleg hurkapálcával – mert ez végigér a bejgli teljes magasságán, nem úgy, mint a villa – szurkáljuk meg pár helyen. Fontos, hogy a szurkálás azután történjen, hogy lekentük tojással a tetejét, mert különben a megszurkált tésztát eltömíti a tojás, és ez megint repedésekhez vezethet.

– Óvatosan bánjunk a tésztával, töltés és feltekerés közben is, hogy ne sérüljön.

– Ha túl forróra állítjuk a sütés kezdetén a sütőt, akkor hirtelen kéreg keletkezik a bejgli külső részén, és a gőz megrepeszti.

– A tésztát nem szabad meleg töltékkel megtölteni.

– Ha kisült, akkor várjuk meg, amíg teljesen kihűl, és csak utána szeleteljük, különben szétesik.

– Ha aszalt gyümölcsös vagy kandírozott gyümölcsös tölteléket készítünk, akkor érdemes egy kicsit beáztatni ezeket a hozzávalókat, különben nem lesznek szépek a szeletek, lefordul a megsült tészta a töltelékről.

Gy.Zs.

Tészta – alaprecept (2 rúd bejglihez)

26 dkg finomliszt

2,5 dkg porcukor

fél dl tej

1 db tojássárgája

5 g élesztő

csipet só

8 dkg vaj

5 dkg zsír

fél citrom reszelt héja

2 teáskanál vaníliaeszencia

A kenéshez:

1 egész tojás, különválasztva a sárgája és a fehérje

Elkészítés:

A tejet, a tojássárgáját és a vaníliaeszenciát összekeverjük az összemorzsolt élesztővel és félretesszük.

A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, beleszórjuk a citromhéjat és a csipet sót. Hozzáadjuk a vajat, a zsírt, és összemorzsoljuk. Most tehetjük bele a tejes- tojásos-élesztős keveréket, amivel összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, osszuk két egyforma részre, és letakarva pihentessük a hűtőben egy fél órát, majd nyújtsuk ki  kb. 20 x 25 cm-es lapokra. Ne lisztezzük meg a deszkát, különben nem lesz fényes a bejgli teteje!

A kihűlt tölteléket úgy oszlassuk el a bejglin, hogy körben maradjon 1-1 cm-es perem. Ezt a peremet hajtsuk befelé, majd óvatosan tekerjük fel a bejgliket.

A bejglik tetejét kenjük meg tojássárgájával, tegyük hűvös helyre (ne a hűtőbe!), várjuk meg, amíg megszárad a tojássárgás kenés. Ha megszáradt, akkor kenjünk még meg enyhén felvert tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk megkötni. Ettől lesz szép márványos a teteje.Ha már nem nedves a tészta teteje, akkor szúrkáljuk meg hurkapálcával.   

Tegyük 190 °C-os sütőbe, 30-35 perc alatt készre sütjük.

Töltelék tippek: Ha a szokásos diós, mákos helyett kipróbálnánk valami mást, akkor jöhet a szilvás-mandulás (őrölt mandulával, aszalt szilvával), vagy diós-narancsos-áfonyás (a diótöltelék narancslekvárral, aszalt áfonyával turbózva), mákos-meggyes (a máktöltelék lecsöpögtetett meggybefőttel),esetleg csokis-kókuszos (kakaópor, apróra tördelt étcsoki, kókuszreszelék)

Megjegyzés. Egy kis bejglitörténelem- és a mestercukrász klasszikus receptje:itt

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!