Amit raktak délig, nem omlott le estére, de volt, hogy a habarcs 900 évig száradt

Illényi Balázs

6 perc

2019.09.23. 13:30

A világ egyik legnagyobb kísérleti archeológiai terepén, Burgundiában két évtizede építgetnek hajdani technikákkal egy középkori várat.

Hogyan emelt fel 800 éve egyetlen ember egy 400 kilogramm súlyú követ? Hát úgy, hogy készített egy hatalmas mókuskereket, amelyben gyalogolva a mozgási energiája – kötelek, tengelyek és csigák áttételén keresztül – akár egy várfal tetejére is feljuttatta az építőanyagot. A példa nem egy történelmi vetélkedő kvízkérdése, hanem nagyon is életszagú feladvány annak a csapatnak, amely immár 21 éve épít egy XIII. századi várat Burgundia erdeiben – a lehető legautentikusabb módszerekkel.

Félreértés ne essék: a Párizstól jó 180 kilométerre délre található Guédelon vára nem helyreállítás, hiszen ilyen építmény sosem létezett. Amikor azonban az 1990-es évek derekán a szomszéd kastélyról, Saint-Fargeau-ról restaurálás közben kiderült, hogy a XVII. századi falak – afféle „matrjoskababaként” – egy komplett XII. századi várat rejtenek, a tulajdonosban és a szakértőkben felmerült: ha már nem tudják „kicsomagolni” az eredetit, miért ne építenének egy hasonlót a közelben. Méghozzá pontosan úgy, ahogyan azt a középkorban csinálták.