Végtelen ciklusba kerülhet a Facebookon, ha nem figyel oda, mire nyom

Illényi Balázs

3 perc

2019.09.29. 06:15

Stresszhelyzetben csapdaként működhet a közösségi média, de a kitöréshez az egyéni tudatosságon túl a szolgáltatók jó szándékára is szükség lenne.

Mit csinál az a felhasználó, akit a folyamatos üzenetekkel őrületbe kergetett a Facebook? Még többet pörög a közösségi oldalakon.

Ez nem egy új informatikusvicc, hanem annak a német kutatásnak az eredménye, amely a technostressz egy speciális válfajában szenvedő emberek viselkedését vizsgálta.

A technostressz nem mai fogalom, már a személyi számítógépek elterjedésének hajnalán felfigyeltek arra a pszichológusok, hogy a munkahelyükön sokan úgy érzik, nem képesek felvenni a gépek által diktált tempót és követni a kihívásokat. A jelenséggel azonban csak az utóbbi években kezdtek alaposabban foglalkozni szakértők, immár elsősorban a közösségi média aggasztó hatásait vizsgálva. Mind többen élik meg ugyanis azt, hogy az üzenetek és posztok megállíthatatlan folyama „társas túlterheltséget” okoz, és felemészti a magánszférájukat az az inkább vélt, mint valós kényszer, hogy fenntartsák a kapcsolataikat. Az ebből a feszültségből fakadó stresszt kutatta egy nemzetközi csapat, amely az Information Systems Journal című szaklapban tette közzé eredményeit.