Ez az, amikor a porszívó úgy szív, hogy önnek ne kelljen

HVG

3 perc

2019.12.04. 18:00

Egyre ügyesebbek és megfizethetőbbek az önműködő takarítóeszközök. A lakás tisztaságára mind több okosketyere ügyel, köztük az intelligens szőnyeg is.

Az ember régi álma, hogy a lakás önmagát tisztítsa. Ma ez már nem is annyira elérhetetlen, hiszen a robotporszívók legújabb modelljei igazán alapos munkát végeznek. E nem túl nagy készülékek egyre okosabbak és gyorsabbak, ugyanis egy sor szenzor és lézer segíti a tájékozódásukat, gépi tanulásukat pedig komoly számítástechnikai erő támogatja. Persze típustól és árkategóriától függően nagy lehet a különbség közöttük, sőt a működésük is eltérhet: van, amelyik módszeresen halad, és van, amelyik látszatra összevissza rohangál.

Friss tesztek alapján az egyik legjobb az iRobot amerikai vállalat Roomba S9 csúcskészüléke. Majd 1400 dolláros árával igencsak drága, de tisztítóereje is lenyűgöző. A parkettáról vagy a padlólapról a por 93 százalékát szívja fel – ez az egyik legjobb eredmény a mezőnyben. A közepes szálmagasságú szőnyegből pedig 71 százalékos hatékonysággal veszi ki a port, ami ugyancsak jó arány. A robot több szobában is simán elnavigál, és – wifin keresztül – telefonos applikációval is működik. A lemerülő takarítórobot nemcsak magától keresi fel a dokkolót, hogy feltöltse az akkumulátorát, de ha eljön az ideje, a porzsákot is kiüríti.

Ebből a videóból kiderül, mit is tud ez a nagyon okos porszívó: