Az Index főszerkesztője a plakátokról: edzettek vagyunk, óvjuk a szólásszabadságot

Gergely Márton

3 perc

2019.11.27. 18:00

Az Indexen megjelent egyik cikk kapcsán addig hergelte magát a kormányzati médiabirodalom, míg nyílt antiszemita uszításba nem fordult a kampány.

Edzett emberekből áll az Index, sok mindent átéltünk együtt, igyekszünk helyén kezelni a történteket

– mondta a HVG kérdésére a legnagyobb látogatottságú magyar portál főszerkesztője, Tóth-Szenesi Attila. A hétvégén ugyanis több budapesti hirdetőoszlopon is megjelent egy plakát, amelyen az Index két politikai újságírójának portréja alatt a következő felirat szerepelt: „Mi is a határon túlról jöttünk.” És hogy ne legyen nehéz dekódolni, mire gondolt a plakát készítője, a meg nem nevezett Miklósi Gábor és Dezső András arcmása felett az izraeli zászló látható. Hogy az uszítás a teljes szerkesztőségnek szól, azt a plakát aljáról bárki leolvashatta: „Index – Konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás”.

„Az Index kiáll a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága mellett, még akkor is, ha az a vélemény nagyon távol áll az indexes közösség által képviselt értékektől, és egyáltalán: a jó ízléstől. De a legfontosabb az, hogy mit gondolnak maguk az érintettek” – mondja Tóth-Szenesi. A főszerkesztő hangsúlyozza, hogy a két újságírónak az Index minden létező jogi és egyéb segítséget megad, ha ezt igénylik.