A katonának állt Orbán Gáspár után is van élet a Felházban

Pozsgai Rebeka

5 perc

2019.12.12. 12:00

Bár a miniszterelnök fia már nem vezetője a társaival alapított vallási mozgalomnak, továbbra is a legfontosabb tagjuknak tartják. A Felház utódszervezetei a vidéki hálózatépítés mellett Brazíliáig is eljutottak.

Mindössze pár évig, egyetemi tanulmányaik idején fogják működtetni, aztán átadják a stafétabotot – ezt állították a Felház alapítói, köztük Orbán Gáspár, amikor 2016-ban a nyilvánosság elé léptek új vallási mozgalmukkal. A kormányfő fia mára valóban eltűnt a szervezet mögül – ez értelmezhető úgy, hogy betartotta korábbi ígéretét, de úgy is, hogy megértette: kormánykörökben nem igazán vették jó néven a történelmi egyházaknak konkurenciát állító fiatalos mozgalom megjelenését.

Mára az Orbán fiú élete is más irányt vett: elvégezte a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kiképzőszázadának tanfolyamát, és a nyár elején katonai esküt tett.

Bár ez év elején még az volt a terv, hogy a Felház megszűnik, később ez a „megváltozott formában működik tovább” változattá szelídült. Ma pedig a különböző neveken – Felház Dicsőítő Mozgalom, Házi Felházak, Utazó Szolgálat – futó felekezetközi kezdeményezés ugyanazzal a dinamikával van jelen az ország különböző pontjain, mint anno, Orbán Gáspár aktív részvétele idején.

Ugyanakkor – annak ellenére, hogy a miniszterelnök fiát továbbra is az egyik legfontosabb tagjuknak és tiszteletbeli vezetőjüknek tartják a mozgalom tagjai – szeretnének is kitörni az „Orbán Gáspár gyülekezete” skatulyából.

A korábbi személyi összefonódás a HVG-nek nyilatkozó vezetők szerint számos félreértésre adott okot, ami miatt sok, szerintük alaptalan kritikát kaptak.