szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök fia egyelőre nem tagja az elit alakulatnak, ahhoz további kiképzésre van szükség, de az alapkiképzést náluk teljesítette.

Mint arról beszámoltunk, katonai esküt tett június elején Szolnokon Orbán Gáspár, Orbán Viktor miniszterelnök fia.

Az Index most azt írja, a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, ahol Orbán Gáspár az alapkiképzését teljesítette a Magyar Honvédség elit alakulatának számít, és ez a Magyar Honvédség egyetlen különleges rendeltetésű szervezete.

A dandár a legmodernebb fegyverzettel van felszerelve, és azért hozták létre, hogy olyan speciális feladatokat is végre tudjon hajtani, amelyekre a hagyományos katonai alakulatok nem képesek.

Az itt szolgáló katonákat szárazföldi, légi és vízi bevetésekre, rohamlövész feladatokra is kiképzik. Egy részük búvárkiképzést is kap, így kutató-mentő műveletekben is részt tud venni. Az alakulat tagjait felkészítik kábítószer-ellenes és terrorizmus-ellenes műveletekre, túszmentésre, humanitárius segítségnyújtásra, propagandatevékenységre, biztonsági-segítségnyújtásra, különleges felderítésre. A dandárt azért hozták létre, hogy Magyarország a békefenntartó, válságkezelő műveletek mellett a NATO-doktrínákban meghatározott különleges feladatokban is szerepet tudjon vállalni.

Orbán Gáspár egyelőre nem tagja az elit alakulatnak, ugyanis áprilisban vonult be Szolnokra, ahol azt a hathetes alapkiképzést teljesítette, amit az összes többi szerződéses katonának kell az országban. Ahhoz, hogy valaki a szolnoki különleges dandár tagja lehessen, további kemény kiképzésre van szükség.

Orbán Gáspár a június 7-i eskütétel után vált szerződéses katonává, és azt egyelőre nem tudni, hogy a miniszterelnök fia hol kezdi meg szerződéses katonai szolgálatát, mert erről kevés információ van. A Honvédelem.hu korábban azt írta, hogy a Szolnokon most esküt tett 22 katonát különböző helyekre vezénylik: Budapesten, Debrecenben, Szentesen, Győrben állomásozó alakulatoknál kezdik meg szolgálatukat, de olyan is lesz, aki Szolnokon marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Vonulás közben ráesett egy szarvas egy BMW-re Lengyelorszában

Vonulás közben ráesett egy szarvas egy BMW-re Lengyelorszában