Kipusztulhat az összes feketefenyő a klímaváltozás és a fertőzések miatt

HVG

2 perc

2019.12.21. 11:00

2010-ben a magyarországi feketefenyők csaknem fele még nem szenvedett semmiféle betegségben, ma viszont már szinte mindegyik ilyen örökzöld fertőzött. A közismertebb erdeifenyők sincsenek túl jó állapotban, ennek a fajtának is már csak minden negyedik egyede egészséges.

Budapesten s az ország több más vidékén is gyakorlatilag búcsút inthetünk pár évtizeden belül a fenyőerdőknek, ha a jelenlegi tempóban folytatódik e tűlevelűek térvesztése. A magyarországi fenyveseket bizonyos mértékig a globális felmelegedés áldozatainak is lehet tekinteni, hiszen pusztulásuk kifejezetten felgyorsult az utóbbi időben.

Gombafertőzés miatt elhaló fenyőfák a Mecsekben

Bebarnult

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A karácsonyfaként is jól ismert luc-, ezüst-, erdei- és más fenyők negyedszázaddal ezelőtt még a 14 százalékát tették ki a honi erdőterületeknek, manapság viszont már csak alig az egytizedét. Az abszolút számok még többet mondanak.

Az ezredforduló idején 2391 négyzetkilométer volt itthon összesen a fenyvesek borította domb- és hegyoldalak nagysága (ez durván egy Nógrád megyének megfelelő terület), azóta viszont több mint 500 négyzetkilométerrel (vagyis két Pilis hegységnyi térséggel) csökkent a tűlevelűek felségterülete az agrárstatisztikák szerint.