Az én hetem: Mészáros, Kaleta, forint – Lackfi János rémálma

Lackfi János

5 perc

2020.02.16. 18:00

2020.02.16. 18:07

Sorozatunkhoz öt írót kértünk fel: írjanak arról, miként élték meg az elmúlt hetet. Egy megkötésünk volt csupán: adunk öt kulcsszót, ezeknek valahol fel kell bukkanniuk ebben a szubjektív visszatekintésben. Ezen a héten Lackfi Jánosnak a következő szavakból kellett ihletet merítenie: polgár, szárnyal, követ, nyugalom, konzultáció.

Kulcsszavak

Polgár (Egy polgár vagyok, nem közszereplő, nagyon kérem, hogy fáradjon el – e szavakkal hajtotta el Mészáros Lőrinc a hvg.hu munkatársát, amikor az arról próbálta kérdezni, mennyi pénzért adja el az államnak a veszteséges Mátrai Erőművet. Az oligarcha később ügyvédje útján perrel fenyegetett, ha lapunk nem törli el a beszélgetésről készült hangfelvételt.)

Szárnyal (Miközben 2019 egészében 4,9 százalékkal nőtt a GDP Magyarországon, ami az egyik legjobb eredmény Európában, a forint eddig sosem látott mélységbe zuhant, vagy ahogy az MTI fogalmazott, az euró döntött csúcsokat. Akárhogy nézzük, a héten már több mint 340 forintot is kellett fizetni egy euróért.)

Követ (Gyermekpornográfia miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség Kaleta Gábor volt perui nagykövettel szemben. A korábban a Külügyminisztérium mellett az Igazságügyi Minisztérium sajtófőnökeként is dolgozó diplomatát az amerikai hírszerzés buktatta le. A volt nagykövetet tavaly tavasszal hozták haza teljes titokban, várhatóan márciusban áll bíróság elé.)

Nyugalom (Munkahelyéhez közeli, nyugodt otthont szeretne, és jövedelméből ki is tudja fizetni a "piaci lakbért" – erre hivatkozott Budavár volt fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás, amikor saját önkormányzatától kért exkluzív bérlakást. A hvg.hu kikérte a lakásbérlet minden iratát, így kiderült, hogy ez a piaci lakbér még az eddig ismert összegnél is kevesebb, mindössze bruttó 70 ezer forint volt. Ráadásul egy orvostanhallgató pár elől vitte el a lakást úgy, hogy mindössze 3300 forinttal ajánlott érte többet.)

Konzultáció (Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor, mert "egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál”. A kormány tudni szeretné, miként vélekednek a magyarok „az iparággá vált börtönbizniszről”, a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról, a Szeviép-üggyel összefüggésben felmerült bírói korrupció gyanújáról és a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyében felszínre került kérdésekről.)

  • Megfojtottál egyet

Úgy aludj, mint aki ébren van, felelőssége teljes tudatában, és valamiért egy hatalmas hotelban rekedt, ahonnan nem találja a kiutat.

Úgy rohanj végig az aranycirádás folyosókon, melyek tele vannak hatalmas tükrökkel, mintha nem magadat kergetnéd a súlyos bársonyfüggönyök árnyékában, hanem minden tükörben lépcsőző figura valaki más lenne.

Úgy vedd le a pezsgőspoharat egy tálcáról, melyet fehérkesztyűs inas kínál körbe, mintha pontosan ebbe a bálba jöttél volna, ahol mindenkit ismersz. Na jó, nem mindenkit, csak a legtöbb embert, ott azt az ízléstelenül kirúzsozott, halottsápadt lányt a nagyonkék ruhában például biztosan. A megsemmisítő mosolyú, festett vörös öreglányt szintén. Még inkább a vörös fejjel viccet mesélő, kaszinótojást félrenyelő, fuldokló fickót, aki azt mondja, ő nem közszereplő, csak egy polgár, kinek mi köze a vagyonához. Mindezeket egyetlen sejtelmes mosollyal jelezd.