T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Az egyhuzamban tizedik éve miniszterelnök Orbán Viktor az önkormányzati vereség után rárúgta az ajtót mindenre és mindenkire, új ellenségeket adott zavarodott táborának. Így érkezik el huszonkettedik évértékelőjére, ahol a beígért gazdaságvédelmi akcióterv bejelentése kevés lesz, a saját maga által felfokozott közhangulatban többet, nagyobbat kell mondania.

„Vissza kell térni a normális kormányzati működéshez, vége a kampánynak.” Ezzel nyugtatta önmagát és övéit Orbán Viktor miniszterelnök az év eleji Kormányinfón. Kevesen hihették, hogy a tíz éve kampányüzemmódban égő Fidesz megpihenne, ráadásul a politikai logika is azt diktálja, hogy a kormánypárt egy szusszanásnyi pihenőt sem enged.

Nem véletlen, hogy az ATV szerint a néhány nappal ezelőtti frakcióülésen Orbán már úgy fogalmazott, a ciklus félidejében 2022-re is koncentrálni kell, „jól kell kormányozni, a jó kormányzás fontos, de önmagában a győzelemhez nem lesz elég, jól is kell politizálni.”

A jó politizálás mibenléte relatív, mindenesetre a Fidesz és Orbán Viktor 2020-at olyan politikai atombombák ledobásával kezdte, mint:

  • a gyöngyöspatai szegregált roma diákok ügyében megítélt kártérítés és az ezzel kapcsolatos bírósági döntés felülbírálása;
  • a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések elleni fellépés;
  • a bírók elleni kormányzati kirohanások.

Nem véletlen, hogy Orbán a frakcióülésen bejelentette, ezekben a témákban – kiegészítve a feltételes szabadságra bocsátás szigorításával – nemzeti konzultáció jön.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón már elmondta, hogy márciusban indul a konzultáció, de részleteket nem árult el, előzenekar volt ő csupán, a fő fellépő Orbán lesz.

Új helyzet van

Az évértékelő előtt a kormányzati szócső Magyar Nemzet már jó előre megírta, hogy „a miniszterelnök a hagyományoknak megfelelően elemzi az ország helyzetét nemzetközi kitekintésben is, beszél majd az elért eredményekről, a következő időszak kihívásairól és a kormányzati feladatokról.” A lap korábban azt jósolta, Orbán ismét nagy horderejű bejelentésekre készül, többek között újabb gazdaságvédelmi akcióterv és a családok megerősítését szolgáló intézkedések ismertetése várható.

Gulyás azonban ezt cáfolta: azt mondta, gazdaságvédelmi bejelentés nem lesz, helyette Orbán klímavédelmi akciótervet ismertet.

De ott, ahol – ahogy azt fentebb felsoroltuk már részletesen – kormányzati szinten uszítanak a romák és a börtönviszonyok miatt perlők, valamint ügyvédek és bírók ellen, a gazdasági és/vagy zöld bejelentések annyira súlytalannak tűnnének, mintha a Real Madrid szokásos nyári, nagynevű igazolása a spanyol harmadosztályból érkezne.

Ha Orbán tényleg egy zöld évértékelőt tart majd, azzal ugyan tovább folytatódik a fiatalok és a legújabb politikai trendek felé nyitás, de – ahogy a zenei tehetségkutatókban szokták mondani – ez ide kevés lesz. Kérdéses tehát, hogy mennyire lehet csak zöld szólamokkal tüzelni a Fidesz-tábort és mennyire lesz inkább szó Gyöngyöspatáról és a „börtönbizniszről.”

Arról már korábban írtunk, hogy most derül ki, mennyire öregedett meg Orbán, ugyanis összedőlni látszik az az akol, amely jótékony meleget nyújtott a Fidesznek, az ellenzéket pedig a hidegbe taszította, vagyis oda a centrális erőtér (ahol Orbán és a Fidesz középen, ellenzéke pedig megosztott, a bal-jobb skála két ellentétes oldalán helyezkedik el, nagyjából ugyanakkora támogatottsággal), ráadásul már ellenfél is van a pályán.

Vereség után

Évértékelő lévén Orbánnak a 2019-es önkormányzati választásról is szólnia kell. Januári sajtótájékoztatóján már elismerte felelősségét abban, hogy nem folyt bele a kampányba eléggé, vagy nem segített jobb stratégia kidolgozásában, vagy nem talált jobb jelölteket. Az ellenzék ott nyert, „ahol az ellenzék jobb jelölteket állított, jobban érvelt, mint mi” – mondta akkor.

Azonban hiba lenne azt hinni, hogy most is ennyire önkritikus lesz a miniszterelnök. Sajátjai előtt ugyanis a recept az, hogy mindig támad, soha nem védekezik. Tavalyi évértékelőjében feltűnően sokat foglalkozott az ellenzékkel, az akkor még csak jelölt, ma már főpolgármester Karácsony Gergelyről például azt mondta, szégyen, hogy a budapestiek polgármestere akar lenni, ahelyett, hogy elkullogna csendben a kertek alatt.

De most új helyzet van, az ellenzék valamelyest magára és még inkább egymásra talált, alakul 2022-re az egy-egy elleni küzdelem (az más kérdés, hogy egy vagy kettő ellenzéki listával, de az egyéni kerületekben biztosra vehető az ellenzéki közösködés), és ezt Orbán sem fogja szó nélkül hagyni.

Biztosra vehető az is, hogy migránsozni is fog a kormányfő. Néhány napja személyesen látogatta meg a határkerítést, hogy annak tövében mondja el, növekszik a migrációs nyomás. Egy éve úgy fogalmazott, a bevándorlás „fegyverletételt” jelent, „nekünk viszont nem számok, hanem magyar gyerekek kellenek”.

Idénre a bevándorlás és a fegyverek maradhatnak, a családok és a magyar gyerekek háttérbe szorulhatnak, ugyanis Orbán kizöldült.

Hét pont a családoknak

Orbán tavaly jelentette be a hétpontos családvédelmi akciótervet, ami a következőkből állt: 1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. 2. Bővítik a csok kedvezményes hitelét. 3. Már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállal át a kormány a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. 4. Akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. 5. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. 6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. 7. Bevezetik a nagyszülői gyedet. Itt jelentette be azt is, hogy 9. és 11. osztályban minden diák elmehet kétszer két hétre külföldre nyelvet tanulni, a költségeket a kormány vállalja.

Ezek jelentős része vagy megvalósult, vagy folyamatban van. Hasonló akcióterv most a klímavédelemben várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton, Kovács Gábor, Pozsgai Rebeka, Szabó Yvette hvg360

Hova tűnt Rogán Antal? És ki az az ifjú káder, aki helyette viszi a szót?

Csend van Rogán Antal körül, és ez általában nem jelent jót – mondja a kormányt övező üzleti mozgásokra rálátó forrásunk. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel egyre kevésbé számolnak azok, akik – közpénzekből – az Orbán-rendszer bázisát adó vagyonokat építik.

Babus Endre hvg360

Konszolidált kormányzás? Erről Orbán sem akar hallani

Kalandos életútja során hat baloldali kabinetnek is dolgozott a keresztény úri középosztályból érkezett Sárközy Tamás, akinek személyében Magyarország egyik legszínesebb kormányzati figurája és legtöbbet robotoló jogtudósa hunyt el február elején.