Hollandiából nézve Magyarország kvázi-diktatúra

Alföldy Erzsó / Hollandia

3 perc

2020.04.05. 15:35

2020.04.05. 15:46

A holland médiában még a populisták is aggodalommal figyelik, mit kezd Orbán Viktor a felhatalmazási törvényben szerzett jogosítványaival.

A holland médiában különösen nagy az érdeklődés Magyarország iránt a felhatalmazási törvény elfogadása óta. A politikusok, a nyomtatott és az internetes sajtó, a rádiók és tévék – a közszolgálati NOS-tól a kereskedelmi csatornákig -, mindenütt nagy terjedelemben foglalkoznak a magyarországi hírekkel.

A közösségi média szintén tele van a magyar vonatkozású bejegyzésekkel, amelyekben elsősorban felháborodásukat és aggodalmaikat fogalmazzák meg a politikusok és a közszereplők. Egységes álláspont, hogy a felhatalmazási törvény támadás a demokrácia ellen, és ellentétes az európai normákkal és értékekkel.

  • Politikusi reakciók

Rob Jetten, a kormánykoalíció egyik pártja, a D'66 (Democrats ’66) elnöke dühösen reagált a Twitteren: „Magyarországon megszüntetik a demokráciát! Ez borzalmas és elfogadhatatlan!” Párttársa, Sjoerd Wiemer Sjoerdsma még határozottabb véleményt fogalmazott meg: „Orbán Magyarországot kvázi-diktatúrává alakítja. Épp ezért nincs helye az unióban, s

ideje lenne Magyarországot politikai karanténba helyezni: szavazati jogát és európai pénzforrásokat megvonni”.