A Borkai-szexvideó után Orbán intézte a győri ismétlést, izgulhat is vasárnapig

HVG

2 perc

2020.01.23. 06:02

Az időközi polgármester-választáson a miniszterelnök válságkezelése is vizsgázik, ám abból a szempontból nyugodtan kockáztathatott, hogy egy ellenzéki városvezető nem menne sokra a közgyűlés fideszes többségével szemben.

Lélektani jelentőségű a vasárnapi polgármester-választás – mondják a győri megméretés előtt kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt. Ha ugyanis volt az októberi önkormányzati választásokon Borkai-hatás, akkor annak Győrben kellett a leginkább érvényesülnie. Az olimpiai bajnok tornász meztelen hátsója az országos sajtóban kétségtelenül eluralta a tavalyi választási kampány utolsó két hetét, az viszont nem bizonyított, hogy ez segítette volna áttöréshez az ellenzéket sok városban – kivéve éppen Győrt is.

Ha most simán nyer a Fidesz jelöltje, Dézsi Csaba András, akkor a kormánypártban megnyugtathatják magukat, hogy a bukás annak az egy becsúszott szexbotránynak tudható be, és a vereségként megélt őszi voksolás óta jó választ adott a pártközpont a kialakult helyzetre. Ha azonban a betegség miatt a januári megméretéstől visszalépő Glázer Tímea helyett a polgármesterségért harcba szálló Pollreisz Balázs megszorongatja a Fideszt, netalán győzni tud, akkor felerősödhet Orbán holdudvarában a belső elégedetlenség és a pozícióféltés.

Mindeközben a győri kampány állandosuló motívuma, a videós "leleplezés" is megjelent.