Medián: A választók szerint nem Borkai miatt veszített a Fidesz

Hann Endre, Lakatos Zsuzsa

3 perc

2019.11.06. 09:35

2019.11.06. 10:30

Hiába jelentette be szerdán Borkai Zsolt, hogy lemond a polgármesterségről, a győri városvezető botránya az önkormányzati választás egyik legfőbb kampánytémája volt. A Medián most azt vizsgálta, hogy mennyire befolyásolta a választókat az ügy: a kutatás szerint aktivizálta őket.

Friss hír, hogy távozik posztjáról a megválasztott győri polgármester:

A Medián alig több mint egy héttel az önkormányzati választások után végzett közvélemény-kutatást a győri polgármester „Borkai-ügy” néven elhíresült botrányáról. A lakosság igen nagy része, 80 százaléka hallott róla. A tájékozottság nemcsak a politikai érdeklődéstől függ (a „nagyon érdeklődők” 95 százaléka értesült róla), de az iskolai végzettségtől is: a legfeljebb nyolc általánost végzettek 67 százalékával szemben a diplomások 88 százaléka tudta, miről van szó.

Bár minden második magyar (51 százalék) az elhíresült videókat is látta, a többség nem rekedt meg a pornográf tartalomnál. A lakosság kétharmada (65 százalék) hallott olyan híreket, véleményeket is, hogy Borkai és családtagjai jelentős korrupciós ügyekből gazdagodtak meg, és e kétharmadból a túlnyomó többség (a teljes lakosság 59 százaléka) úgy gondolja, hogy ezek a hírek „biztosan” vagy „valószínűleg” igazak.

Csak minden negyedik ember véli úgy, hogy a téma nem tartozik a nyilvánosságra, mert magánéleti kérdés. Minden második megkérdezett szerint viszont az ügy büntetőjogi kategória – és ez utóbbi állásponton van még a Fidesz-szavazók harmada is. Ennél is többen (a népesség 49 százaléka) osztják azt a véleményt, hogy Borkainak a Fidesz-tagság után a polgármesterségről is le kellene mondania.