A mormonok Krisztus második eljövetelére tesznek félre hatalmas vagyont

Nagy Gábor

10 perc

2020.05.03. 13:30

Csöndben és titokban hatalmas adómentes befektetési alapot hoztak létre a mormonok, akik a felhalmozott dollár milliárdokat arra a káosszal fenyegető időszakra tartalékolják, amely vallásuk szerint megelőzheti Krisztus második eljövetelét.

A negyvenes évei elején járó David és Lars Nielsen népes kaliforniai mormon családba született ikerfivérek, akik a középiskolában egy vízilabdacsapatban játszottak, s a céljaik hasonlóak voltak: jól tanuljanak, szorgalmasan dolgozzanak, és hasznára legyenek a közösségüknek, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának (LDS). Abban is egyetértettek, hogy a világ legnagyobb mormon egyháza dicséretes módon terjeszti a hitét – mindketten a szokásoknak megfelelően fiatalon két évig külföldön végeztek misszionáriusi munkát –, s egyként háborodtak fel azon, amikor azt látták, hogy az LDS a hívek adományainak egy részéből óriási befektetési alapot hozott létre, amelyből egyetlen centet sem költ jótékonykodásra.

A pénzt a mormonok által alapított Utah szövetségi állam fővárosában, Salt Lake Cityben működő Ensign Peak Advisors nevű befektetési társaság kezeli. David tavaly őszig ott volt portfóliómenedzser, és a munkája során látott adatokból egy vaskos dossziét állított össze az USA adóhatósága (IRS) számára, azt állítva, hogy az Ensign az általa felhalmozott százmilliárd dolláros alappal úgy bánik, hogy azzal megsérti a tengerentúlon a bejegyzett egyházaknak járó adómentességet. David hivatalos közérdekű bejelentő (whistleblower) lett, ám nem járult hozzá, hogy a dosszié összeállításában segédkező fivére a nyilvánosság elé lépjen. Lars azonban kiadta a sztorit a The Washington Post amerikai napilapnak. David azóta nem beszél a testvérével, az amerikai sajtó, s rajta keresztül a világ azonban felfigyelt arra, hogy a mormonok példátlan vagyont halmoztak fel. A százmilliárd dollár ugyan nem mérhető a katolikus egyház gazdagságához, de a méretét mutatja, hogy az USA legnagyobb,

Bill és Melinda Gates nevét viselő magánalapítványa ennek a felével sem rendelkezik,

s a legtehetősebb egyetemi alapítvány, a Harvardé is eltörpül mellette.