TGM: Nem tartozik a nemzethez

14 perc

2020.05.04. 13:00

2020.05.04. 14:20

A szöveg ismert: a Magyar Országgyűlés elnöke szerint az ellenzék nem tartozik a nemzethez. Vélemény.

Vegyük szemügyre Kövér László képviselő mondatait, amelyekről a kézenfekvőt és a nyilvánvalót már sokan elmondták, no meg persze rengeteg szamárságot is biggyesztettek hozzá.

Kövér képviselő szerint a magyarországi ellenzék azért nem tartozik a (magyar) nemzethez, mert közelebbről nem ismert külföldi, illetve nemzetközi erők ügynöksége, képviselete. Ez dőreség, bár igencsak patinás vád, amelyet a jakobinusok és a „veszettek” (les enragés) szögeztek ellenfeleikkel szembe: le parti de l’étranger, „a külföld pártja” volt a vád, aminek akkor azért több volt az értelme (bár rágalomnak azért rágalom volt), hiszen a királypárti emigráció külföldi monarchiákkal együtt küzdött fegyveresen a francia köztársaság ellen. (Ilyesmi magyar arisztokratákkal – az 1849-i muszkavezetőkkel például – is előfordult néhanap.)

De ebben a megvádolt girondisták ártatlanok voltak, sőt.

Kövér László így gondolja, azonban nincs rá semmiféle bizonyítéka, még retorikai érve se, egyszerűen csak állítja. A bírálatok elfelejtették kiemelni, hogy az Országgyűlés elnöke nem mond igazat.

Nem is akar. Az igazság nem érdekli. Mi érdekli Kövér Lászlót evvel szemben?