Most derül majd ki, mennyire válságálló Mészáros Lőrinc bankja

Gyenis Ágnes

4 perc

2020.05.14. 10:00

2020.05.20. 08:46

A pár éve közpénzből életre keltett, majd kormányközeli befektetők kezébe került MKB-t egyelőre meg sem legyintette a koronavírus-járvány, de az államra jó eséllyel akkor is támaszkodhat, ha másképp alakulna a helyzet.

Mészáros Lőrinc bankja, az MKB megúszta a koronavírussal párhuzamosan terjedő tőzsdei pánikrohamot: egy hajszálnyit sem esett a jegyzése. Ennek magyarázata azonban nem a pénzintézet páratlan ellenálló képességében rejlik, hanem paradox módon éppen abban, hogy a befektetők egyáltalán nem bíznak benne.

Azóta ugyanis, hogy egy évvel ezelőtt a bankrészvényeket bevezették a tőzsdére, nem vettek belőlük. A 2015-ben több tízmilliárd forintos állami támogatással helyrepofozott banknak az Európai Unió elvárásai miatt kellett debütálnia a tőzsdén, ám ez meglehetősen álságosra sikerült. A papíroknak ugyanis alig több mint a 8 százaléka van ötszázalékosnál kisebb tulajdonosok kezében, vagyis ennyi a közkézhányad, ami aktívan foroghatna. De még ennyi sem, mert a „kistulajdonosok” között is vannak olyanok, akik nem függetlenek Mészárostól, például Vida József, a Takarékbank feje. Jellemző az MNB által uralt Budapesti Értéktőzsdére, hogy szemet huny az efféle turpisságok felett.