Mégiscsak épül az OTP vetélytársának szánt kormányközeli megabank

Gyenis Ágnes

5 perc

2020.05.20. 09:00

2020.05.20. 10:50

Utolsó, ámde a legnehezebb fázisába lépett a kormány szívügyének tűnő nagybank létrehozásának valóra váltása, de kérdéses, vajon végig tudják-e ezt vinni a következő választásokig.

Ahogy csillapul a koronavírus okozta izgalom, s egyre inkább a gazdaság felpörgetésére koncentrálhat a kormány, Orbán Viktor megelégelhette, hogy nem halad előre a több éve megcélzott nemzeti nagybank felállítása. Ráripakodhatott Vida Józsefre, a kivégzett takarékszövetkezetekből összerakott Takarékbank nagyrészvényes-urára – mellesleg a TV2 gazdájára –, csináljon már valamit az ügyben!

Informátorunk szerint ilyesféle előzménye lehetett a minapi bejelentésnek, hogy a Mészáros Lőrinc holdudvarába tartozó MKB és a Takarékbank fele-fele arányban holdingvállalatot alapít, kettejük fúziójának az előkészítésére. A fővezér Mészáros földije, Vida lesz, azaz pillanatnyilag mintha kissé háttérbe szorult volna az MKB Bankot vezető Balog Ádám, aki egykori jegybanki alelnökként Matolcsy György embere, s akinek ennélfogva őrködnie kellene a felett is, hogy minden szabályszerűen történjék. Az esetleges versenyjogi aggályokat egyelőre kivédhetik a közös céggel, amely – mivel deklarált célja a fúzió egyengetése – hozzáférhet mindkét cég titkos üzleti aktáihoz, például az új termékötleteikhez vagy az árazási politikájukhoz (fent, nyitóképünkön Vida József és Mészáros Lőrinc).

Ha csak a magyar piacot vesszük, egy majdnem-OTP méretű nagybankra nemcsak azért van szükség, mert Nagy Márton jegybanki alelnök „ezer éve” dörög amiatt, hogy túl sok drágán és nem kellően hatékonyan működő univerzális – vagyis teljes körű termékpalettát kínáló – nagybank van ebben az országban. Hanem azért is, hogy kellően nagy legyen a méret a kormány által ösztönzött projektek finanszírozására.