"Húzd meg, ereszd meg" játék pecsételheti meg Budapest sorsát

Hamvay Péter, Tóth Richárd

8 perc

2020.01.30. 06:00

Sunyin orozza el az ellenzéki főpolgármester koncepciójának elemeit és embereit Orbán Viktor. Mégis, tíz év óta először, kénytelen elfogadni az értelmes párbeszédet, pusztán azért, mert a demokrácia, ha levegőhöz jut, tényleg működik.

A kormány egyszerűen lenyúlja a programomat – mondta Karácsony Gergely főpolgármester arra a kérdésünkre, hogy mit szól Vitézy Dávid kinevezéséhez. „Nekünk van víziónk egy egészséges, okos, korszerű, élhető városról, de nagyon kevés a forrásunk; a kormánynak nincs Budapest-víziója, viszont szinte korlátlan erőforrás fölött rendelkezik, amelyet eddig csak megalomán tervekre fordított.

Kérdés, hogy a kormány politikája csak szavakban fordult meg, vagy tettekben is kész szakítani ókonzervatív elveivel”

– toldotta meg Karácsony.

A cigányozások és klímaszkeptikus kirohanások között Orbánéknak valóban komoly színészi képességekre lesz szükségük, hogy másik szerepüket is hitelesen tudják eljátszani. Azt azonban ők is tudják, hogy az elveszített fiatal értelmiségieket csak egy modern város víziójával és ahhoz illő személyiségekkel lehet visszacsalogatni.

Orbáni volt azonban már az első lépés is ezen az úton, amikor a kormány előkapta Vitézyt, mint nyuszit a bűvészkalapból. A fiatal szakembert ugyanis, aki már nemcsak a menetrendek memóriabajnokaként, hanem Budapest jelenlegi közlekedési rendszerének kiagyalójaként is érdemeket szerzett (nevéhez fűződik egyebek között az úgynevezett fonódó villamosok rendszere, az elővárosi vasutak integrálása, a Futár nevű kijelzőrendszer), Karácsony is szerette volna a csapatában látni.

A főpolgármester ismét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) élére szánta, és a tárgyalások állítólag már annyira előrehaladottak voltak, mi több, a bizalom oly mértékű volt, hogy Karácsonyék részletekbe menően beavatták közlekedéspolitikai elképzeléseikbe. Majd Vitézy ezzel a tudással átigazolt a kormányhoz. Ezek szerint nemcsak a tudását szerette volna kamatoztatni, hanem „hatalomra is vágyott” – értékelték a főpolgármester környezetéből, hogy a konzervatív beállítottságú fiatalember az ellenzéki vezetésű Budapest helyett a kormánynak mondott igent.