Saját Btk.-jával hadakozik Orbán, miközben a cigányok ellen hangol

Kaufmann Balázs, Pálmai Erika, Tóth Richárd

8 perc

2020.01.15. 14:00

2020.01.15. 14:35

Míg az antiszemitizmusra rájátszó üzeneteit kódolja a kormány és holdudvara, a magyar cigányság elleni hangulat­keltésnél ilyen erőfeszítéseket nem tesz. Orbán Viktor háborút hirdetett a „börtön- és etnobiznisz” ellen. Ha a csatakiáltást tettek követik, védhetetlenné válik Magyarország számos uniós eljárásban.

A kormány a maga részéről politikai kampányban legközelebb 2022. január 1-je után vesz részt

– így fogadkozott Orbán Viktor az évindító sajtótájékoztatóján, hogy egy levegővétellel később meg is szegje ígéretét. A miniszterelnök ugyanis a Karmelita kolostor sajtótermében összehangolt támadást indított a fogva tartás körülményei miatt pereskedő elítéltek, a szegregált oktatási intézmények miatt életüket behozhatatlan hátránnyal kezdő romák, valamint az őket képviselő jogvédők ellen; ahogyan a Magyar Nemzet nevezte: a „börtön- és etnobiznisz ellen”.

A kormányfői intelemből azóta két rövidfilmet is készített a Fidesz, amelyeket a közösségi médiában terjesztenek az elbizonytalanodott szavazótábor visszaszerzésére. „Igazságot kell szolgáltatni a gyöngyöspataiaknak” – hirdetik narancssárga alapon fehér betűkkel.