Merkel meghúzta Orbánéknak a demokrácia határait

HVG360

2 perc

2020.06.27. 06:45

A német kancellár számára ott ér véget a jogállam, ha az ellenzéknek nincs valós esélye arra, hogy hatalomra kerüljön. Ezt Angela Merkel abban a hosszú interjúban fejtette ki, amelyet hat vezető európai lapnak.

A német kancellár a Guardiannek, a Süddeutsche Zeitungnak, a Le Monde-nak, a spanyol La Vanguardiának, az olasz La Stampának és a lengyel Polytikának adott interjút, a jövő szerdán kezdődő német uniós elnökség alkalmából. Hangsúlyozta, hogy jogok széles köre illeti meg az ellenzéki pártokat, kezdve onnan, hogy elegendő időt kapjanak álláspontjuk bemutatására a parlamentben, valamint a közmédiában, egészen odáig, hogy függetlenek legyenek a bíróságok és érvényesüljenek a demokratikus normák.

Megjegyezte, hogy a 89-es rendszerváltás után Európa nem számolt teljes mértékben azzal, milyen mély nyomokat hagyott hátra a 40 évig tartó diktatórikus rendszer a kontinens keleti felén. Ezeknek az országoknak csak kevés idő állt rendelkezésükre, hogy kialakítsák nemzeti identitásukat. Úgy hogy náluk csak később zajlottak le olyan folyamatok, amelyek nyugaton már rég hozzátartoznak a mindennapi élethez.  Így az emberek most sok új tagállamban egyszerre lelkesek az EU iránt, illetve hangoztatják fenntartásaikat az integrációval szemben. Ezt meg kell érteni.