Emberkísérlet a digitális detoxban: három nap internet és mobil nélkül

Hammer Ferenc

6 perc

2020.02.24. 14:00

Egy különleges vizsgálatban szociológus szerzőnk arra kereste a választ, mihez kezdenek a 18-20 évesek, ha 72 órára leteszik az okostelefont, és visszatérnek a múlt századi kommunikációs térbe. Sokatmondó, hogy az egyetemisták kétharmadát nem érdekelte a kísérlet.

Szerettem volna kipróbálni a telefonfülkét, de sajnos nem jutottam el odáig, mert egyrészt nem tudtam értelmezni, hogy mennyibe kerül, másrészt a használatát sem teljesen értettem – egy a sok vélemény közül, amelyeket az ELTE elsőéves média szakos hallgatói egy rendhagyó kísérlet során írásban megfogalmaztak.

A diákok azt vállalták, hogy 72 órát eltöltenek nagyjából az 1900-as évekbeli médiakörülmények között. Ebbe a körbe érthető módon a mai média és infokommunikáció eszközei és szolgáltatásai közül csak a mozi tartozhat. A diákok által digitális detoxnak, média-emberkísérletnek vagy internetelvonónak nevezett pedagógiai vállalkozás célja egyszerű:

megmutatni a hiány és a megfosztás élményén keresztül, hogy hol, mikor, miért magától értetődő a digitális eszközök használata.

Az elmúlt három évben belepillanthattam ezekbe a dolgozatokba, és ezen a különös és különleges prizmán keresztül beleláthattam a 18-20 éves egyetemisták mindennapi életébe.

A megfigyelések első látásra kapcsolódnak az Y, a Z, netán az alfagenerációval kapcsolatos népszerű kommentárokhoz, azonban hamisnak és félrevezetőnek tartom ezeket a divatkategóriákat. Elkendőznek, hogy azt ne mondjam, elhazudnak ugyanis fontos dolgokat a körülöttünk lévő világból, míg oktalanul hangsúlyozva más jellemzőket, kereskedelmi célokat megvalósító pszicho-techno meseországot jelenítenek meg úgynevezett valóságként.