Egy 17 éves majdhogynem lepipálta a világhírű közegészségügyi központokat

HVG

2 perc

2020.03.28. 07:30

A mamutok nehezen mozdultak, egy seattle-i ifjú viszont gyorsan rájött, mennyire fontos ezekben az időkben, hogy az emberek pár kattintással pontos adatokat tudhassanak meg a világjárvány alakulásáról, és nem telt sok időbe, hogy kiszolgálja ezt az igényt.

Naponta milliók figyelik Avi Schiffmann internetes oldalát, amely – összesítve – a hónap végére már elérheti a milliárdos látogatószámot. Pedig amit a seattle-i gimnazista művel, az a szó szoros értelmében halálosan komoly. Övé a világ egyik leglátogatottabb koronavírus-információs oldala, az ncov2019.live. Mióta Seattle-ben is bezárták az iskolákat, Avinek még több ideje van a fejlesztésére, ráadásul néhány diáktársa is besegít neki.

A koronavírus-oldalt eredetileg kíváncsiságból, gyakorlásul indította útjára tavaly decemberben, amikor Kínán kívül máshol még csekély volt az érdeklődés a téma iránt. Avi úgy idézi fel a kezdeteket, hogy kínai hivatalos oldalakat böngészgetett, de nehéz volt kihámozni belőlük az információkat. Bevetette tehát autodidakta módon, az interneten szerzett tudását, és egyszerű, áttekinthető weboldalt tervezett; segítségre csak a kínai fordításhoz volt szüksége.

Ami a finanszírozást illeti, ez igen egyszerű: