Ahol tudja, akadályozza a sajtót a kormány, közben a közmédia főként pártüzeneteket tol

3 perc

2020.03.26. 11:00

2020.03.26. 13:10

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a kormánykommunikáció jelenlegi formája szerintük nem segítség, hanem veszélyforrás. A közmédiában mégis a nem fideszes újságokat ekézik.

Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt, illetve valós tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, ami alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – ez a kitétel is bekerül a kormány fegyelmezési eszköztárába, ha a parlament megadja a kormánynak a járványra hivatkozva kért rendkívüli felhatalmazást.

Egy fideszes képviselő szerint félreértés, hogy a kabinet a cenzúrát akarná bevezetni.

Mint mondta, ő is olvas ellenzéki újságokat, és „nem azzal van baj, hogy kritizálják a kormány lépeseit”. Szerinte a kormány az olyan hírek terjesztőivel szemben akar fellépni, akik pánikot okozhatnak az állításukkal, például mint az a legutóbb felröppent állítás, hogy a hatóságok le akarják zárni Budapestet.

Az érvelés azonban sántít, hiszen az említett rémhírt terjesztő férfit a rendőrök elkapták, számonkérése a jelenlegi jogszabályok mellett is megtörtént.

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) már csak az elmúlt évek sajtópiaci történései alapján is biztos benne, hogy a törvény valódi célja az újságírói munka kriminalizálása. A páratlan jogfosztó intézkedés miatt a bécsi székhelyű szervezet a napokban az Európai Bizottsághoz fordult.