Jászai Gellért: Mészáros Lőrinccel barátok és partnerek vagyunk

Gyenis Ágnes

7 perc

2020.04.07. 14:30

Jászai Gellért a 4iG informatikai nagyvállalat első embere, Mészáros üzlettársa. Egyes pletykák szerint a nagyvállalkozók viszonya megromlott, aminek szerepe lehetett a T-Systems felvásárlásának meghiúsulásában is. Jászai szerint ez nem igaz, a jó viszony töretlen, a cég pedig a folyamatosan érkező milliárdos közbeszerzésekkel együtt is piaci alapon működik. Sőt hosszabb távon nekik még a járvány is jót tesz.

HVG: Jár még a felcsúti focimeccsekre, vagy lezárult az az időszak?

Jászai Gellért: Ahogy a mondás tartja: hazát, hitet és barátokat nem cserél az ember. Egyébként a futball szeretete sem időszakos kérdés nálam, már akkor is voltam Felcsúton meccsen, amikor az akadémia épült, és pár héttel ezelőtt is jártam ott, az utolsó hazai bajnokin.

HVG: Közös ebéddel demonstrálta, hogy a pletykák ellenére nem romlott meg a viszonya Mészáros Lőrinccel. Mi a helyzet most, és hogyan indult a kapcsolatuk?

J. G.: Biztos sokan örülnének neki, ha igazak volnának ezek a pletykák, azonban a kapcsolatunk jóval erősebb annál, hogy rosszindulatú szóbeszéddel ki lehessen kezdeni. Közel 20 éve ismerjük egymást, barátok és partnerek vagyunk, rendszeresen ebédelünk együtt. Még az akadémia alapítása előtt találkoztunk, aminek később támogatója is lettem. Amikor 2011-ben az SCD kapcsán nehéz helyzetbe kerültem, Lőrinc volt az egyik olyan ember, aki akkor is kiállt mellettem. Innen datálódik barátságunk.

HVG: Nyilván meghálálta már neki. Mégis úgy hírlik, hogy az önök közötti nézetkülönbség miatt esett kútba a nagy reményű T-Systems-felvásárlás.

J. G.: A T-Systems-ügyletről a 4iG igazgatósága egyhangú döntést hozott, amellyel mind a ketten egyetértettünk. Bár decemberben még egyáltalán nem láthattuk előre, hogy a világgazdaság egy csapásra összeomlik majd, de a mostani helyzet is azt igazolja, hogy jó döntést hoztunk. A két vállalat működésének összehangolása akkor is megterhelte volna a cégünket, ha nincs koronavírus és annak gazdasági következményei.

HVG: Ön ügyes menedzser hírében áll, mégis sokan strómannak tartják. Hogyan éli ezt meg?