szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába kezdett tűzoltásba személyesen Jászai Gellért elnök-vezérigazgató, a 4iG részvényeit padlóra küldte, hogy nem veszik meg a T-Systemset.

Nagyot esett a 4iG részvényeinek árfolyama december 10-e, keddről 11-ére: a szerdai kereskedést az informatikai vállalat papírjai 595 forinton kezdték, az előző napi záró ár 690 forint volt. A papírok március óta nem jártak 600 forint alatt. Az árfolyam beszakadását minden bizonnyal az okozta, hogy a cég a keddi zárás után jelentette be: mégsem vásárolja meg a T-Systemset a Magyar Telekomtól. A döntés indokait nem részletezték.

Szerdán az árfolyam tovább esett, a mélypont 570 forint volt, onnan elkezdett visszakorrigálni, délután kettőkor már 600 forinton állt. A cég persze igyekezett tüzet oltani, mindent megtett a befektetők megnyugtatására.

Jászai Gellért elnök-vezérigazgató interjút adott a Portfoliónak, amiben az összes (főleg politikai vonalon mozgó) pletykát tagadta. A T-Systems megvásárlásától való elállást lényegében azzal magyarázta, hogy túl nagy hitelt kellett volna felvenni hozzá (a T-Systems egy nagyságrenddel nagyobb cég, mint a 4iG), ami korlátozta volna az osztalékfizetési képességet. Illetve megerősítette, hogy a T-Systems nélkül is komoly terjeszkedésre és növekedésre készülnek.

 

Kútba esett az év üzlete: mégsem veszi meg a 4iG a T-Systemset

A Mészáros Lőrinchez közeli, állami megrendelésekkel kitömött 4iG bejelentette, hogy mégsem veszi meg a nála jóval nagyobb T-Systemset, de vizsgálják az együttműködési lehetőségeket.

A 4iG ezen túl közleményt adott ki arról, mennyire jó eredményeket vár az igazgatóság 2019-re:
  • A 4iG Nyrt. 2019. évi értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 40 milliárd forintot.
  • A Társaság 2019. évi EBITDA mutatója meghaladja a 4 milliárd forintot.
  • A Társaság 2019. évi adózott eredménye meghaladja a 2,5 milliárd forintot.

A 4iG Mészáros Lőrinc exjobbkeze, Jászai Gellért érdekeltségében és elnök-vezérigazgatása alatt áll, az elmúlt időszakban sorra nyeri az állami közbeszerzéseket. A T-Systems ennek ellenére jóval nagyobb vállalat nála. Összehasonlításképp: a T-Systems 114 milliárdos árbevétel mellett kétmilliárd forint profitot termelt, eszközállománya 83 milliárd forint volt. A 4iG ehhez képest 14 milliárd forint árbevételt és 101 millió forint profitot ért el, eszközállománya 8,4 milliárd forint. A 4iG 2018 nyarán olvadt be a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt.-be, idén júniusban viszont az egykori felcsúti polgármester váratlanul megvált a társaságtól, a cégtulajdon döntő része Jászai Gellérthez került, aki korábban a Mészáros-birodalom működtetője volt, ám azóta otthagyta a Konzum–Opust. A 4iG ezután jelentette be, hogy felvásárolná a T-Systemset.

 

Külföldről is figyelik az Orbán család IT-terjeszkedését, ami a választásra is hatással lehet

Esetenként kémfilmeket idéző fordulatokkal terjeszkedik a kormányfő családi, baráti és üzleti köre az informatikai ágazatban. Ez pedig nemcsak versenyjogi problémákat vet fel, hanem akár a választások legitimációját is megkérdőjelezi. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választások idején a T-Systemsnek még csak 260 millió forint értékű szerződése volt a Nemzeti Választási Irodával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter