Az éttermeknek legalább a harmadát tehette tönkre a járvány Magyarországon

Óriási bajban van a vendéglátás, de azért akadnak már érdekesnek tűnő kilábalási kísérletek. A külföldi turisták visszatérése és állami segítség nélkül viszont tovább romolhat a helyzet.

  • Pálmai Erika Pálmai Erika
Az éttermeknek legalább a harmadát tehette tönkre a járvány Magyarországon

Koronavírus-járvány

Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Meglepő vehemenciával feszült egymásnak Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke és az ismert étterem-tulajdonos, Zsidai Zoltán Roy. Utóbbi egy interjúban igen markánsan fogalmazta meg lesújtó véleményét a járványhelyzetben házhoz szállítással túlélni próbáló éttermekről és a karitatív főzésekről. Zsidai szerint a jótékonykodás

olyan mentalitás, mint egy tékozló magyar nábobé, aki elkártyázza a vagyonát,

a kiszállítást pedig az igazi éttermek ősellenségének nevezte. Az ő felfogása szerint ugyanis „az étterem egy multidimenzionális élménycsomag, amelynek kulturális, társadalmi aspektusai vannak. Mindezt nem lehet házhoz szállítani.” Igen ám, de úgy legalább némi bevételhez lehetett jutni akkor is, amikor a vendéglátóhelyek bezárni kényszerültek.