Legérzékenyebb pontjukon találták el a skótokat – támad az indiai whisky
Felkerült a prémium whiskyk térképére India, noha italait az EU nemrég még rumnak tartotta. Most egyre több díjat nyernek az indiai márkák. India whiskynagyhatalom, ebből az italból ott fogy a legtöbb a világon.
Óriási meglepetésre egy alig ismert, csak tavaly bemutatkozott indiai whisky, az Indri Trini ezüst minősítést kapott a nagy presztízsű Nemzetközi Bor- és Párlatverseny idei megméretésén. Igaz, az Újdelhitől északra lévő Harijána szövetségi államban lévő Indri településen minden adott a jó whisky készítéséhez. A lepárló a Dzsamuna folyó partján áll, melynek a felső szakaszon még tiszta vizét egy himalájai gleccser táplálja. A térség szélsőséges időjárása egyedi interakciót vált ki a malátából készült alkohol és a fahordók között, ami merész és összetett ízvilágot eredményez. A maláta pedig a térségben évezredek óta termesztett árpából készül.
A majdnem 19 milliárd dolláros éves forgalmával a világ legnagyobb whiskypiacának számító Indiában sokáig nem ismerték el a hazai minőséget, lenézték az otthoni lepárlók termékeit.
Az utóbbi években aztán a legjobb whiskyk polcain több indiai single malt (háziasítatlan malátából készült ital) is helyet követelt magának, például a Paul John, az Amrut vagy a Rampur, melyek otthon is népszerűvé váltak. A kategóriában a hazai termékek az indiai piac immár harmadát teszik ki az öt évvel ezelőtti 15 százalékkal szemben. Az eladások az utóbbi három évben 42 százalékos éves átlagban emelkedtek, szemben az importált riválisok 7 százalékos bővülésével.