Hasbeszélő: "Az asztal örömei" egy nem várt helyen, váratlanul, franciás stílben

4 perc

2023.05.26. 17:30

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Óbudán, a Kolosy téren jártunk.

Hasbeszélő
Ez a hvg360 gasztrosorozatának újabb darabja. Minden megjelent rész itt található meg.

Elég rohangálós nap volt. Korán indult, későn ért véget, és egyáltalán nem terveztünk leülős, bárhova is beülős ebédet. Inkább az eszünk majd valahol valamit útközben-opció derengett.

És akkor elment a busz az orrunk előtt.

A telefonunk viszont megcsörrent, miszerint tapodtat sem tovább, látnak minket a parkolóból, ugye, összefuthatunk legalább egy kávéra az à table!-ben. Hol? Itt a Kolosyn, a buszvégállomásnál? Igen, mint kiderült pár lépéssel feljebb, a Szépvölgyi sarkán április végén nyílt a kikopott kávézó helyén. Mellette az emeletenként emeletes fitneszcentrum közvetlen szomszédságban fodrász, bababolt, alatta a futószalagos japán. Hát nem éppen a legvonzóbb lokáció, de egy eszpresszó pohár szódával belefér.

Az á table! beltere
hvg.hu

Végül könnyed, fecsegős, lazítós ebéd lett franciás stílben. Nagy adag salátával, palacsintával, aláfestésként sanzonokkal a teraszon, amely, a belső térrel egyetemben, képes azt az illúziót kelteni, hogy nem is Óbuda egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjától karnyújtásnyira vagyunk. Hogy is mondta a francia gasztrofilozófus, Brillat-Savarin az Ízlés filozófiájában?

„Az asztal örömei minden helyzetben, minden országban, és minden időpontban élvezhetők”.

Így esett meg, hogy Salad Lyonnaise-t ebédeltünk (bébispenót, paradicsom, csirkemell, vinaigrette, kapribogyó és persze, ha lyoni módra salátázunk, akkor elmaradhatatlan a buggyantott tojás) sajtos pirított bagettszeletekkel. Jókora adag, ahogy a Csatorna túloldalán mondják, all day, vagyis egész nap kapható fogás, akárcsak a Normand (avokádó, paradicsom, fügés balzsamkrém, brie-sajtos bagett), vagy a Bretagne (zöld saláta, paradicsom, füstölt lazac, bazsalikomos öntett, sajtos pirítós).