Hasbeszélő: "Az asztal örömei" egy nem várt helyen, váratlanul, franciás stílben
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Óbudán, a Kolosy téren jártunk.
Elég rohangálós nap volt. Korán indult, későn ért véget, és egyáltalán nem terveztünk leülős, bárhova is beülős ebédet. Inkább az eszünk majd valahol valamit útközben-opció derengett.
És akkor elment a busz az orrunk előtt.
A telefonunk viszont megcsörrent, miszerint tapodtat sem tovább, látnak minket a parkolóból, ugye, összefuthatunk legalább egy kávéra az à table!-ben. Hol? Itt a Kolosyn, a buszvégállomásnál? Igen, mint kiderült pár lépéssel feljebb, a Szépvölgyi sarkán április végén nyílt a kikopott kávézó helyén. Mellette az emeletenként emeletes fitneszcentrum közvetlen szomszédságban fodrász, bababolt, alatta a futószalagos japán. Hát nem éppen a legvonzóbb lokáció, de egy eszpresszó pohár szódával belefér.
Végül könnyed, fecsegős, lazítós ebéd lett franciás stílben. Nagy adag salátával, palacsintával, aláfestésként sanzonokkal a teraszon, amely, a belső térrel egyetemben, képes azt az illúziót kelteni, hogy nem is Óbuda egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjától karnyújtásnyira vagyunk. Hogy is mondta a francia gasztrofilozófus, Brillat-Savarin az Ízlés filozófiájában?
„Az asztal örömei minden helyzetben, minden országban, és minden időpontban élvezhetők”.
Így esett meg, hogy Salad Lyonnaise-t ebédeltünk (bébispenót, paradicsom, csirkemell, vinaigrette, kapribogyó és persze, ha lyoni módra salátázunk, akkor elmaradhatatlan a buggyantott tojás) sajtos pirított bagettszeletekkel. Jókora adag, ahogy a Csatorna túloldalán mondják, all day, vagyis egész nap kapható fogás, akárcsak a Normand (avokádó, paradicsom, fügés balzsamkrém, brie-sajtos bagett), vagy a Bretagne (zöld saláta, paradicsom, füstölt lazac, bazsalikomos öntett, sajtos pirítós).