A nagy baklavaháború: a görög receptet Jézussal magyarázzák, a muszlimét mással, de az is finom
Magyarországon is egyre népszerűbbek a Balkán ételei, amelyek közül sok török közvetítéssel került be az étrendbe. Bár a salátákat, húsokat és sajtokat a helyszínen a legjobb megkóstolni, itthon is egyre könnyebben elérhetők a szomszédos országok finomságai. Nehéz rendet tenni a balkáni ételek között, de nem lehetetlen, csak arra vigyázzunk, hogy hol, milyen néven kérjük.
Igazi ízkavalkád jellemzi a Balkánt, ahol a honos nemzetek hagyományos kínálatát gazdagítva az egymást váltó hódítók is otthagyták az étlapon a maguk jellegzetes ételeit. Sokszor el sem lehet dönteni, hogy egy-egy fogás honnan származik, a balkániak például azon is kiválóan el tudnak vitatkozni, hogy mi a valódi neve a Magyarországon török kávéként ismert italnak. A zacc formájában a csészében hagyott őrölt kávé többszöri felmelegítésével készült feketelevest Szerbiában szerb kávéként, Görögországban pedig görög kávéként emlegetik, s ha egy külföldi eltéveszti a nevet, szigorú rosszalló pillantásokra számíthat.