Megpróbáltuk megfejteni a Nutella titkát Napóleontól a megfelelő mogyoróméretig

14 perc

2024.10.19. 13:10

2024.10.21. 11:22

Itálián párszor átgyalogolt a történelem, és még ha nem is feltétlenül ez jut először eszünkbe, ennek a több évszázados felfordulásnak lett egy igen pozitív hozadéka: a Nutella. Hogyan született meg a világ kedvenc mogyorókrémje a világtörténelem viharai közt – és hogyan az én konyhámban?

Savoyai Emánuel Filibertnek – a Vasfejűként ismert hercegnek (1528-1580), nem az olaszok médiacelebként is aktív trónkövetelőjének – sok mindent köszönhetnek a piemontiak. A német-római császár szolgálatában hadvezérként komoly szerepe volt abban, hogy a franciákat kiűzték a régióból, amelynek fővárosát, Torinót tette meg 1563-ban a savoyai hercegség székhelyének. Politikai és gazdasági újításai mellett a Jézus halotti leplének tartott katolikus ereklye Torinóba szállítása kötődik a nevéhez, és az, hogy ő ismertette meg a torinói udvarral a nem sokkal korábban felfedezett új kontinensről érkező csokoládét.

Az ekkor még italként, gyógyító (és persze vágyserkentő) hatást remélve fogyasztott csokoládé hamar felkeltette a helyi cukrászok figyelmét. Az első csokoládékészítő engedélyt 1678-ban adták ki, a 18. században itt készítettek először kávéval és tejszínnel keverve forró csokoládét. A bavarèisa nevű ital hozzávalóinak rétegzésével alkották aztán meg az 1800-as évek elején a máig ismert Bicerin nevű italt. A legfontosabb hozzájárulásuk a csokoládéiparhoz azonban nem ez lett, hanem a mogyorós csokoládékrém.

Készítsünk ipari élelmiszert otthon
Ott vannak velünk, még akkor is, ha nem veszünk róluk tudomást: a modern konyha alapvető hozzávalói nélkül nehezen tudnánk meglenni. Sorozatunkban nem is arra teszünk kísérletet, hogy megszabaduljunk tőlük, inkább arra, hogy otthoni körülmények között, adalékanyagok nélkül előállítsuk elő őket. Létezik otthoni vegeta? Lehet egy konyhában készíteni instant tésztát, mogyorókrémet, chipset vagy Piros aranyat? És spórolunk azzal, ha vesszük a fáradságot? A sorozat többi cikkét itt olvashatja.

A mogyoró és a csokoládé párosításának áldott hatásáról már az 1685-ben Párizsban megjelent, a kávé, a tea és a csokoládé élettani hatásait dicsérő értekezésben is írtak – igaz, annak szerzője az „amerikai” mogyorót, vagyis vélhetően brazil- vagy kesudiót ajánlott az italként fogyasztott csokoládéba. Az viszont már a torinói cukrászoknak jutott eszébe, hogy a Piemontban termő törökmogyoróból nem csak olajat lehet készíteni, hanem a kakaóvaj is helyettesíthető vele. Nem, nem azért, mert finom, hanem mert rendelkezésre áll – ellentétben a kakaóval.

Napóleon: a Nutella atyja?

Említett hiányt egy másik történelmi óriás, Napóleon idézte elő. Az Itália felett is uralkodó francia császár 1806-ban rendelte el a kontinentális zárlatot, amellyel megtiltotta Franciaországnak és szövetségeseinek, hogy kikötőikben brit vagy a brit birodalomból érkező semleges hajókat fogadjanak, az azokon talált árut pedig lefoglalták. A blokád ugyan nem gyengítette meg a briteket a gyarmatáru-kereskedelemben, az ezektől az áruktól megfosztott Európát viszont alternatív megoldások kialakítására kényszerítette az ipar fejlesztésétől a répacukor használatán át egészen odáig, hogy mogyorót keverjenek a csokoládéba.