Szlovéniában a gasztronómia szeretete nem egy trend vagy forradalom, hanem a hagyomány alkotóeleme. A helyi alapanyagok használata kiemelten fontos, és nemcsak fantasztikus ízeket köszönhetünk a termelőknek, de a környezettudatosság is a mindennapok része, hiszen a helyi hozzávalóknak kisebb az ökológiai lábnyomuk. Ráadásul Szlovéniában tényleg mindent megtalálunk, ami egy tökéletes fogáshoz kell, legyen szó a sajtokról és egyéb tejtermékekről, húsokról, erdei gombákról, gyógynövényekről, halakról és az olasz határhoz, valamint a tengerhez közeledve az egyéb tengeri ételekről.
Mindezért nem kell egész napokat átutaznunk: Szlovénia egyik óriási előnye, hogy közel van, tulajdonképpen bármikor átugorhatunk. A turizmusban óriási figyelmet fordítanak a magas higiéniai sztenderdekre, illetve ne felejtsük, Szlovénia a világ egyik legbiztonságosabb országa, ráadásul 2020-ban Európában legelöl végeztek a fenntartható úti célok díjátadóján. A zöld és aktív élet elengedhetetlen a szlovénok számára: az ország mintegy hatvan százalékát erdők teszik ki, így ha Szlovéniába látogatunk – akár az Alpokba, akár a mediterrán vidékre –, biztos, hogy nem fogunk unatkozni. A helyiek az egyedi és különleges élményekre esküsznek, hogy minden évben újabb és újabb varázslatos pillanatokkal térjünk haza. Mindezt szavatolja a Green & Safe logó, ami egyre több turisztikai szolgáltatónál látható az országban.
Helyben a legfinomabb
Ahhoz képest, hogy a Michelin 2020-ban tesztelte és díjazta először a szlovén éttermeket, egyből kétcsillagos hely is született (Hiša Franko). A kalauz továbbá felsorolta a megfizethetőbb, ugyanakkor kiemelkedő minőségű éttermeket (Bib Gourmand), illetve a Gault & Millau szintén felhívta a figyelmet a legjobbakra. Persze nem mindenki a fine dining éttermeket veszi célba, de az látszik, hogy Szlovéniában hol tart a gasztronómia. A degusztációs menüktől egészen a paraszttálakig bárki jóllakhat, és egy fantasztikus élménnyel térhet haza.
A fő hangsúlyt a helyi alapanyagok kapják, amiken keresztül megismerhetjük Szlovénia igazi arcát és báját. Friss sajtok, húsok, kolbászok zöldségek, gyógy- és fűszernövények, illetve halak kerülnek a tányérra: az ízek verhetetlenek, miközben a környezettudatosság sem szorul háttérbe.
Az ország még 2018-ban nyerte el az Európa gasztronómiai régiója címet 2021-re, ami tulajdonképpen a fenntartható, rövid ellátó láncot és a csúcsminőséget jelöli. Amellett, hogy Szlovénia őrzi a kulináris hagyományait, a méhészet tradícióját vagy a múlt ízeit, előremutató és modern irányt követ.
A változatosság gyönyörködtet
Szlovénia szerencséje és titka a változatos tájban rejlik, hogy mindent megtalálhatunk, ami egy tökéletes vacsorához kell. Huszonnégy különböző gasztronómiai régiót és három borvidéket különíthetünk el. A helyi ásványvizet szolgálják fel az asztaloknál, illetve az utóbbi időben a kisebb sörmanufaktúrák is ugyancsak feltűntek. Sokan pedig nem is gondolnák, hogy az ország mintegy százhetven tipikus szlovén fogást tud felmutatni.
A helyi finomságok mellett a borokat sem érdemes kihagyni: a szlovén borvidékek ott vannak a világ legjobbjai között, és mintegy ötvenkét szőlőfajta terem meg az országban. A világ legnagyobb és legfontosabb borszemléjén a Decanter díjátadóján például az idén rekordot döntöttek a szlovén indulók. Öt borász nyerte el a platinamedált, hét aranyérem, hatvan ezüst- és száztizennégy bronzérem született.
A Primorska borvidék markáns, száraz borairól híres, ezen belül pedig négy régiót különíthetünk el: a testes vörösborairól ismert isztriait, a karsztvidékit a karakteres vörös Terannal, amit a terra rosának köszönhetünk, a vipava-völgyit, ahol a legjellemzőbb fehérbor fajták közé tartozik a zelen, valamint a pinela, illetve a Goriška brda borvidéket. Utóbbi az olasz határnál húzódik, és a borászok többek között olyan fehérborokat termelnek, mint a rebula, a chardonnay, a sauvignon vagy a pinot blanc, illetve a pinot gris. Ezen felül a vidék híres a vörösborairól, a merlot-ról és a cabernet sauvignonról is.
A kirándulások során feltétlenül térjünk be a pincékbe, és kóstoljuk végig a szlovén borokat, és ha Maribornál járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a világ legrégebbi élő szőlőtőkéjét, ahol több mint négyszáz éve készítenek a tőkékből bort, és ezzel bekerültek a Guinness-rekordok közé.
Wellness és kultúra minden mennyiségben
Az nem kérdés, hogy Szlovéniában elképesztő ízekkel találkozhatunk. A biciklitúrák, kirándulások vagy éppen városnézések után végigehetjük az egész országot, megtapasztalhatjuk a szlovén sokféleséget. Hogy teljes legyen a feltöltődés, érdemes egy-egy fürdőbe vagy wellness szállodába is elmenni: az egész család kikapcsolódhat, legyen szó egy romantikus hosszú hétvégéről, egy baráti üdülésről vagy gyerekes programról. A szlovén gyógyvizek biztos, hogy ellazítják az embert, és számos olyan kisebb festői spa-t is találunk, ahol kezelések hosszú sora tölthet fel bennünket, mielőtt visszatérünk a hétköznapokba. Ha meg gyerekekkel vágunk neki az útnak, egy-egy aquapark lehet a tökéletes megoldás, hogy együtt szórakozzon a család.
Amikor kipihentük magunkat a spa-k vagy a csúszdák világában, vegyük nyakunkba a szlovén városokat. Az ókori emlékektől kezdve a középkori, majd barokk csodákon át eljuthatunk a modern időkig. A pezsgő Ljubljana bárkit ámulatba ejt, órákig gyönyörködhetünk a város építészetében, de a piacot se hagyjuk ki. Péntekenként a nagycsarnoknál megannyi különlegességet kóstolhatunk, vagy elmehetünk egy vezetett túrára, hogy végigegyük a termelők kincseit. Ha meg lemozognánk a szlovén kalóriákat, SUP-pal evezhetünk a belvárosban.
A felejthetetlen fogásokon túl ezernyi kalandot gyűjthetünk Szlovéniában: múzeumokban, galériákban szívhatjuk magunkba a kultúrát, a Bledi-tónál élvezhetjük a lélegzetelállító panorámát, Piranban pedig bejárhatjuk a só városát. És mindez csak egy karnyújtásnyira fekszik tőlünk.
A borítókép forrása: Ciril Jazbec