Adózóna
Adózóna

Életünk valamennyi területén gőzerővel tör előre a digitalizáció, megkönnyítve ezzel ügyes-bajos dolgaink elintézését, miért pont a könyvelés lenne ez alól a kivétel? De vajon kell-e félniük a könyvelőknek attól, hogy a kézi számlázásról elektronikusra való áttérés miatt nem lesz munkájuk? Utánajártunk, hogy e félelem mennyire megalapozott a szakmában, hogyan alakítja át a digitalizáció a könyvelők munkáját, változtatja meg feladataikat, milyen új készségeket kíván meg tőlük és hol tartanak a változáshoz való alkalmazkodásban.

Amíg a magyar törvények ennyire bonyolultak, addig nem lehet kijelenteni, hogy a könyvelőkre nem lesz szükség – véli a Vállalkozás Okosan honlapot működtető Szilágyi Anita közgazdász, mérlegképes könyvelő. Az azonban kétségtelen, hogy azok a könyvelők, akik jelenlegi szolgáltatása kizárólag az adatrögzítésre korlátozódik, azaz nem egy szolgáltatási csomagot nyújtanak, hanem „csak” lerögzítik a kapott számlákat, és ezekből elkészítik a törvény által előírt kimutatásokat – például bevallásokat, beszámolókat stb. –, nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ezek egy részét ugyanis ki fogják váltani a különböző számlázó és könyvelő programok.

Egy könyvelőnek Szilágyi Anita szerint a jövőben komplexebb szolgáltatást kell nyújtania, igazodnia az ügyfél igényéhez, alkalmaznia a rendelkezésre álló lehetőségeket, a minél több automatizmust. Ez szerinte megkönnyíti a dolgukat, mert azoknak hála időt takarítanak meg, és jobban tudnak az érdemi munkára koncentrálni, azaz a tanácsadásra, a vállalkozás elemzésére, valamint arra, hogy az ügyfeleiket felkészítsék a folyamatosan változó új szabályokra. Most például a NAV által elkészített személyijövedelemadó-tervezeteket egyeztetjük, mert vannak benne hiányosságok, például a munkabéren kívül semmit nem tartalmaznak, később pedig az áfa-tervezeteket vizsgáljuk át – mondja a SZIDIT Könyvelő iroda egyik tulajdonosa, Molnár Judit közgazdász, regisztrált mérlegképes könyvelő. Aki egyúttal megerősíti, hogy a vállalkozókkal való törődés, különösen az adóoptimalizálás iránt – ami eddig is a feladataik közé tartozott – egyre nagyobb az igény.

A cikk teljes szövegét az Adózóna.hu oldalunkon itt olvashatja el.

Számlázz.hu elektronikus számlázó program előnyei

- Telepítés nélkül, azonnal használható

- Biztonságos, és könnyen integrálható

- NAV-álló, megfelel a hatályos jogszabályoknak

- Olcsó és egyszerű megoldás gyors ügyfélszolgálat

 Az oldalon elhelyezett tartalmat egy független szerkesztőség írta az Adozona.hu szakportál megbízásából, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Számlázz.hu

Ön is erre számíthat könyvelőjétől, ha nem dobja el a kézi számlatömböt!

Szokatlan lépésre szánta el magát egy budapesti könyvelőiroda: nyílt levélben kérte ügyfeleit, térjenek át online számlázásra, különben többletdíjakat fognak felszámolni. Az általunk megkérdezett könyvelők egyetértenek kollégájukkal, sőt a kkv-k döntő többsége is elismeri, nekik sem érdekük, hogy kézzel írt számlákat bocsássanak ki.

Eltűnt ez a három kiskorú egy pesti gyermekotthonból - fotók

Eltűnt ez a három kiskorú egy pesti gyermekotthonból - fotók

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Az ellenzék jelöltje győzött Szombathelyen

Halogatni szokta teendőit? Ezzel talán megszabaduhat ettől a rossz szokástól

Halogatni szokta teendőit? Ezzel talán megszabaduhat ettől a rossz szokástól

A Wall Street farkasa kiskutya volt hozzá képest

A Wall Street farkasa kiskutya volt hozzá képest

A Kétfarkú Kutya Párton keresi a rendőrség Baskyt

A Kétfarkú Kutya Párton keresi a rendőrség Baskyt