Adózóna
Adózóna

A könyvelők igen nagy része nem fogja vállalni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé történő adatszolgáltatásból adódó plusz adminisztrációt az ügyfeleik számára – derül ki a könyvelői fórumokból. Ezért itt az ideje áttérni az online számlázásra, mivel a digitalizáció egy kapocs a NAV-adatszolgáltatás, az ügyfelek és könyvelők között, mely a jövőben egyre inkább megkönnyíti és gyorsítja a könyvelői munkamenetet. További érv, hogy hosszú távon várhatóan az lesz a NAV célja, ne csak a 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú, hanem az összes számlát be kelljen majd küldeni neki, ehhez viszont muszáj lesz teljesen áttérni az online számlázásra.

Az, hogy július 1-jétől a belföldi adóalanyok által kiállított, 100 ezer forintnál több általános forgalmi adót (áfát) tartalmazó számlák adatait be kell küldeni a NAV-nak, a május 25-étől ketyegő GDPR mellett kétségtelenül ez az idei év másik slágertémája. Nem árt azonban sulykolni a legfontosabb részleteket, hiszen egy esetleges mulasztást akár félmillió forintos bírsággal szankcionálhat az adóhatóság, méghozzá számlánként.

Rögtön tisztázzunk is egy, időnként még mindig fel-felbukkanó félreértést. A 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú – vagyis 27 százalékos kulcs esetén legalább nettó 370 371 forintos – számlákat július 1-jét követően sem lesz kötelező online számlázó program segítségével kiállítani, továbbra is lehet kézzel számlázni. A lényeg, hogy a NAV-nak mindenképpen jelenteni kell a 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú számlákat. Eltérés az adatszolgáltatás határidejében van. A számlázó programokat használóknak a számlakibocsátást követően azonnal szolgáltatniuk kell az adatot az adóhatóság felé, s csak olyan számlázó programokat lehet használni, amelyek össze vannak kötve a NAV rendszerével.

Az ominózus áfa-tartalom elérése esetén beálló bejelentési kötelezettség ugyanúgy vonatkozik a kézzel kiállított számlákra, azzal a különbséggel, hogy az adatszolgáltatást 5 napon belül manuálisan kell teljesíteni a NAV weboldalán keresztül. Ez a határidő rövidül akkor, ha a számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz – ez esetben az adatokat már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.

Amennyiben az ügyfelek nem szeretnék elhagyni a számlatömböt, akkor erre is van megoldás. Mivel nincs megkötve, hogy számlát csak egyféleképpen lehet kiállítani, mindenképpen érdemes és javasolt a 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú számlákat online számlázóval beküldeni, a többi számlát pedig a bevált számlatömb segítségével – hangsúlyozza az OTP eBIZ ügyvezetője, Jósvai Tamás. Arra azonban figyelni kell, hogy amennyiben a vállalkozó új online számlázót kezd el használni, akkor azt le kell jelentenie a NAV-nak.

A cikk teljes szövegét Adózóna.hu oldalunkon itt olvashatja el.Az oldalon elhelyezett tartalmat egy független szerkesztőség írta az Adozona.hu szakportál megbízásából, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Adózóna BrandChannel

Búcsú a papírszámláktól: már nincs messze, hogy digitális könyvelésre váltson az egész ország

Havonta félmillió forintot is megtakaríthat egy átlagos hazai vállalkozás, ha áttér a szoftveres számlafeldolgozásra. A megdöbbentő számadatnak az ad aktualitást, hogy a tervek szerint 2018. július 1-jétől azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, valamint amelyekben az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, tételesen és valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép-gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül. Ez vonatkozik a számlatömbön kiállított, papír alapú számlákra is!